Hunčík Péter pszichiáter: A drága karácsonyi ajándékok semmin sem változtatnak

Hunčík Péter pszichiáter: A drága karácsonyi ajándékok semmin sem változtatnak

„Belső és társadalmi nyomás“ – így jellemzi Hunčík Péter pszichiáter azt az idegességet, ami karácsony előtt és után lesz úrrá az embereken. Amennyiben engedünk ennek a stressznek, akkor az ünnepek mindnyájunk számára katasztrofálisan végződhetnek.

Naponta mintegy hét percet beszélünk a családtagjainkkal. Mivel karácsonykor együtt van a család, olyan kérdések kerülhetnek terítékre, melyek vagy érdekesek, vagy kellemetlenek. Érzelmekre, érzésekre kérdezünk rá“ – mondja Hunčík.

A pszichiáter szerint éppen ezek a beszélgetések eredményezik a karácsonyi családi konfliktusokat. „Nem vagyunk képesek arra, hogy helyesen reagáljunk. Régi bűnökkel, vétkekkel hozakodunk elő, az elnyomott frusztrációk pedig előtörnek belőlünk. Mindemellett tudjuk, hogy ez a legalkalmatlanabb időpont erre az egészre“.

Még ettől is rosszabb helyzetben vannak azok, akik egyedül töltik az ünnepeket. „Számukra ez a három nap maga a katasztrófa. Frusztráltak, bánkódnak és kínlódnak“.

Inkább hitelt veszünk fel arra, hogy drága ajándékokat vásároljunk” – mondja Hunčík, majd hozzáteszi, hogy minél nagyobb és minél drágább ajándékot vásárolunk, annál nagyobb a lelkiismeret-furdalásunk. A karácsonyi ünnepek fogyasztói ünnepekké váltak. Szeretnénk magunkat összehasonlítani a szomszédainkkal, kollégáinkkal, mindenki számára a lehető legdrágábbat szeretnénk megvásárolni, még akkor is, ha nincs rá pénzünk. „Aztán a karácsony után jön a kemény valóság”.

Forrás és nyitókép: HNonline.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »