Hűha! Áder János képes lenne megvétózni az MNB-vagyon eltüntetését?

Ahogy arról korábban írtunk, a Fidesz törvénymódosításának köszönhetően, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és az általuk létrehozott alapítványok kikerültek az országgyűlés illetékes ellenőrzésre hivatott bizottságainak hatásköre alól, így azok gyakorlatilag titokban gazdálkodhatnak a közpénzekkel. Az mno.hu azonban úgy értesült, Áder János köztársasági elnök nem fogja aláírni azt a törvényt, amellyel ellehetetlenítenék az MNB közpénzfelhasználásának ellenőrzését.

A törvénymódosítás lényege, hogy az MNB alapítványainak vagyona veszítse el közvagyon jellegét, mert így nem kell róla számot adni senkinek.

A demokrácia eme ünnepéért Bánki Erik fideszes képviselőnek kell egyébiránt köszönetet mondani, aki nemcsak benyújtóként atyáskodott a titkosítás fölött, de a parlament gazdasági bizottságának elnökeként még azt is kijelentette, hogy a módosítás kiállja a az alkotmányosság próbáját.

Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke szerint ugyanakkor ez nem igaz, amit levelében meg is indokolt.

Az már csak hab a tortán, hogy közben az MNB-vezetőinek fizetését is brutálisan megemelték.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »