Hozzá kell szoknunk a terrorfenyegetettséghez

A biztonságpolitikai szakértő szerint az elmúlt években nem sikerült tudatosítani a közvéleménnyel, hogy fokozott fenyegetésről van szó.

Húsvétkor fokozott biztonsági intézkedéseket vezettek be világszerte.

Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő szerint hozzá kell szoknunk a terrorfenyegetettséghez és a fokozott biztonsági intézkedésekhez, amelyek korlátozásokkal, kényelmetlenségekkel járhatnak, és ezek szükségességét tudatosítani kell a közvéleményben.

Arra a kérdésre, hogy az emberi jogok vagy az emberi élet a fontosabb, Gyarmati István úgy válaszolt: mindkettő fontos. Az emberi jogi alaptörvény szerint azonban az emberi jogokat szükség esetén – biztonság, vagy közegészségügyi okok miatt – törvénnyel korlátozni lehet. Terrorfenyegetettség esetén olyan törvényeket kell hozni, amelyek konkrét esetekre és meghatározott időre korlátozhatják az emberi jogok érvényesülését.

Fel kell ébredni – hangsúlyozta Gyarmati István hozzátéve, hogy a titkosszolgálatokat és az azokat szabályozó törvényeket a jelenlegi fenyegetettségekhez kell igazítani. A szakértő példaként említette, hogy alapvető demokratikus elvnek tekintettük, hogy a titkosszolgálatoknak nem lehet rendőrségi funkciója, vagyis egy művelet közben nem tartóztathatnak le egy gyanúsítottat, ami ma már tarthatatlan.

A titkosszolgálatok  nem szívesen adják át saját információikat attól tartva, hogy azok kiszivároghatnak, illetve az információforrásaikat is védik. A szakértő szerint azonban ezen változtatni kell. A titkosszolgálatok közötti információcsere tekintetében szemléletváltozásra, szorosabb együttműködésre van szükség, hangsúlyozta Gyarmati István.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »