Hóvihar és csontig hatoló fagy bénította meg Délkelet-Romániát

Hóvihar és csontig hatoló fagy bénította meg Délkelet-Romániát

Óriási gondokat, közlekedési káoszt okozott az országra február végén lecsapó kemény tél Románia délkeleti részében: a katasztrófavédelem szerint az úttestre került hóréteg miatt több gépkocsi is kicsúszott vagy elakadt. A hétfői nap folyamán utakat is le kellett zárni.
Bukarestben, valamint Giurgiu, Ilfov, Călăraşi, Ialomiţa, Buzău, Brăila, Constanţa és Tulcea megyében hétfőn narancssárga riasztást adtak ki a hóviharok miatt, amely hétfőn reggeltől kedd délután két óráig van hatályban.

A meteorológusok 55-70 kilométeres erősségű szélre figyelmeztettek. Mehedinţi, Dolj, Olt és Teleorman megyében az erős havazás miatt adtak ki naracssárga riasztást.

Az időjárás miatt a vasúti közlekedés is akadozott, számos járat késett, a késés egyes esetekben elérhette a 90 percet is. Közel negyven járatot törölni kellett. Le kellett zárni a fekete-tengeri kikötőket is, és a repülőtereken is késtek a járatok.

A meteorológusok figyelmeztetése szerint a hőmérséklet az egész országban 10-15 fokkal alacsonyabb lesz az ilyenkor megszokottnál, és csütörtökig még napközben is a negatív tartományban marad.

Az előrejelzések szerint a maximális hőmérséklet -12 és -8, a minimum pedig -22 Celsius fok lehet. A zord idő miatt Bukarestben, illetve Ilfov, Dolj, Giurgiu és Konstanca megyében tanítási szünetet rendeltek el. Bukarestben Gabriela Firea főpolgármester felszólította a szociális osztályt, hogy gyűjtse össze az utcákról a hajléktalanokat, és vigye őket hajléktalanszállásokra.

Hírdetés

A katasztrófavédelem közölte, hogy több mint ötezer tűzoltó háromezret meghaladó számú eszközzel állt készenlétben a károk elhárítására.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »