Hova tartanak a skinheadek?

Hova tartanak a skinheadek?

A napokban nézegettem a több hírportált és blogfelületet is, melyeket különféle szerveződések üzemeltetnek. Az aktivitás eltérő volt, de az, amire azt mondhatjuk, hogy lehangoló, az sokszor maga a koncepció, vagy akár annak hiánya.

Alapvetően a legtöbb blog jellegű oldal a skinhead szervezetekhez tartozik, ahány szervezetnek mondott asztaltársaság, annyi oldal van. A Blood&Honour szakadása után belőlük kivált a C18 Hungary. Elvileg a B&H koncepciótlansága és az évek során lassan csak pár emberre való redukálódása miatt kivált az aktívabb nyugat magyarországi csoport, amit C18 Hungarynak neveztek el. E mellett más, újabb szervezetek is alakultak. Itt szintén csak szándékot lehet felfedezni, hogy valamit csináljanak, de célt, hogy konkrétan mit, azt nem igen.

Hírdetés

Van még ezek mellet több, kimondottan bőrfejű szervezet, de nagyjából mindegyik hasonló direktívák mentén működik hosszú évek óta. Először is, hogy ezek zártabb közösségek, leginkább baráti társaságok, ahol a külvilág felé mutatott összetartó erő felszínes (a saját szervezetük megnevezése, vagy a saját jelképük). Eszmeileg nincsen konkrét irányvonal, egyedül a szubkulturális romantikázás. A 90-es évektől kezdve a skinhead egyre inkább erőtlenebb, mára pedig a zenekarok és néhány márka futtatásán kívül csak alkalmi mozgalmi aktivitást mutatnak. Sem a koncertszervezéssel, sem a szubkultúrával nincs baj, amíg annak van célja és háttere, de amikor az egész kimerül az öncélúságban, akkor felesleges, hogy bárki komoly politikai üzenetet akarjon bele látni (főleg a skinheadek részéről). Ha ennek az emberanyagnak akár csak a fele magába nézne és komolyan venné a dolgokat, valamint alázatot tanúsítana az általa hangoztatott jelszavaknak, akkor rájöhetne, hogy ez nem egy életforma. Meg kell hát állapítani, hogy a skinhead oldalon, sem szervezeti, sem világnézeti egység nincsen, amiből következik, hogy nem lesz nagy jövője a továbbiakban.


Forrás:kitartas.net
Tovább a cikkre »