Hova érdemes napelemeket telepíteni?

BEFOLYÁSOLÓ ÉS KORLÁTOZÓ TÉNYEZŐK
Ahogy már több cikkünkben is említést tettünk róla, egy napelemes rendszer kivitelezhetőségének megállapításához nélkülözhetetlen egy pontos műszaki felmérés. A helyszíni szakértői szemle alkalmával ugyanis olyan problémák és tapasztalatból eredő kivitelezési megoldások is felszínre kerülhetnek, amit laikusként el sem tudnánk képzelni. Meg kell jegyezni ugyanakkor azt is, hogy a piacon ma található napelemes rendszerek igen kedvezőtlen körülmények között is elfogadható hatásfokkal tudnak működni. Ennek ellenére lássuk, hogy milyen tényezőkre kell odafigyelni tervezéskor:

A helyszíni felmérés első körben a befogadó épület állékonyságát méri fel. Egy napelemes rendszer a tartószerkezet és napelemek miatt jelentős többletsúlyt jelent az épület tetőszerkezete számára, így csak olyan épületre szerelhető fel a berendezés, ami azt biztonságosan el is bírja. A leggyakoribb esetben a napelemes rendszerek a háztetőtökön foglalnak helyet. Ferde tető esetén fontos szempont, hogy a tető kitettsége melyik égtáj fele néz. A legoptimálisabb eset, ha a tájolás déli, de keleties és nyugatias tetőkön is jó. hatásfok érhető el a megfelelő túlméretezett rendszerekkel. A tető dőlésszöge is lényeges faktor. Magyarországon a napelemes rendszereknél az ideális szögtartomány a 35-45°, amennyiben ettől eltérő a dőlésszög, akkor az speciális tartószerkezettel javítható. Lapostetők esetében a kitettség

Hírdetés

Az árnyékolás problematikája szinte minden esetben előfordul. A tetőn elhelyezésre kerülő napelemekre nem csak a házat övező egyéb ingatlanok, fák és oszlopok vethetnek árnyékot, hanem maga az épület is (kémény, kiugró tetőablakok). A műszaki felmérés során ezek a tényezők mind figyelembevételre kerülnek, így elkerülhetővé válhat a panelek beárnyékolódása. Amennyiben a tetőszerkezet, vagy a ház maga nem alkalmasa a napelemes rendszer befogadásra, akkor sem kell felhagyni a beruházási szándékkal, ugyanis a berendezést tartószerkezettel akár szabad földre is lehet telepíteni.

A földrajzi elhelyezkedés is fontos tényező a napelemes rendszereknél. Alföldi, sík területeken, ahol nincs különösebb domborzat a besugárzás napkeltétől napnyugtáig biztosítani tudja az energiatermelést, viszont egy völgyben elhelyezkedő ingatlannál más a helyzet. Utóbbi esetben ugyanis a környező hegyek, dombok miatt sokkal rövidebb ideig érik a napsugarak a napelemeket. Ezzel ugyancsak érdemes kalkulálni, és ha a tetőfelület megengedi itt is javasolt a rendszer méretének maximalizálása, hogy a fogyasztás és a termelés hosszú távon kiegyenlítődjön.

0 Ft-os villanyszámla, egyszerűen. Kérjen itt ajánlatot napelemes rendszerre. 15 percen belül részletes, személyre szabott árajánlatot kap. (x)


Forrás:alternativenergia.hu
Tovább a cikkre »