Hosszú távon önálló határőrség szükséges

A Jobbik örvendetesnek tartja az 500 új határvadász munkába lépését, azonban továbbra is önálló határőrség létrehozását sürgeti.

Mirkóczki Ádám, az ellenzéki párt szóvivője pénteki budapesti sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy az uniós tagállamok közül csak egyedül Magyarországnak nincs ilyen szervezete, miután az MSZP – a Fidesszel közösen – 2008-ban megszüntették azt.

Értékelése szerint nem áll meg az az érvelés, hogy a rendőrség, vagy éppen a Honvédség önmagában is el tudja látni ezt a feladatot Emlékeztetett: zavarokat okoz a déli határszakaszon a különböző rendőri egységek áthelyezése, a más megyékből levezényelt rendőröknek nincs meg az a hely- és személyismerete, ami a hatékonysághoz kellene. Önálló határőrség esetén az ott szolgálatott teljesítők ott élnek, kiváló hely- és személyi ismerettel rendelkeznek, akár embercsempészet, akár más bűncselekmények esetén nagyobb hatékonysággal járnak el, mintha az ország más területéről vezényelnek oda rendőröket.
    
A jobbikos politikus arra biztatta a kormányt, hogy ne ész nélkül toborozzon, hanem közép- és hosszú távon is jó megoldást válasszon.
    
Kitért arra is, a Jobbik álláspontja szerint 8000 fős határőrséget tartanak szükségesnek a schengeni határszakaszokon. Az érintetteknek kettős jogállása lenne, azaz alapvetően rendészeti feladatokat látnának el, rendkívüli jogrend bevezetése esetén pedig a honvédelem kötelékébe kerülnének át – magyarázta Mirkóczki Ádám.

 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »