Hosszú távon a biztonság elsõdlegessége jelenti egyben a gazdasági optimumot is

Hosszú távon a biztonság elsődlegessége jelenti egyben a gazdasági optimumot is. (Csom Gyula)

A termelési kényszer következtében a paksi termelés a reális zöldek szerint veszélybe sodorja hazánk biztonságos villamos energia ellátását.

Az MVM csoportban a Paksi Atomerőmű tulajdonosi jogait gyakorló állami intézményben a nukleáris biztonság kérdéseihez való hozzáállást, amit biztonsági kultúrának is neveznek, a korábbi szintre kellene emelni, mert sajnos most messze alatta van.

Ahhoz, hogy egyáltalán legyen jövője az atomenergetikának a Paksi Atomerőműben a termelési kényszer helyett a biztonság elsődlegességét kellene szem előtt tartani. A 36 éves, meghosszabbított üzemidejét futó erőmű előző évi csúcs termelése nagy valószínűséggel nem a biztonság elsődlegességének jegyében született. Ez rövid távú siker. Csom Gyula professzor úr írta, hosszú távon a biztonság elsődlegessége jelenti egyben a gazdasági optimumot is. A meghosszabbított üzemidőben bevezetett változtatások is, a termelési kényszer jegyében születtek és sajnos eltávolodtak a tervezési alapoktól. A vezérigazgató egyik ez évi értékelésében a belső bizalmi légkör jelentős gyengüléséről írt, amit sürgősen helyre kellene állítani, mert az a biztonságos üzemeltetés egyik alap feltétele. Paks-1 biztonságos üzemeltetése Paks-2-nek is feltétele.

Hírdetés

Paks hűtése ügyében az állami energetikai intézmények vezetői az Országgyűlés szakmai bizottságait egyoldalúan tájékoztatják, a tények egy részét elhallgatják. Az MTA Stratégiai Programok, Energiastratégiai Munkabizottság szerint a fajszi vízlépcső miatti vízszintemelkedés lehetővé tenné a Paksi Atomerőmű bővítésének frissvíz- hűtését.

Juhos László, elnök, okl. energetikus szakmérnök, reaktor szakmérnök

Juhos László, mondta a FFB ülésén:

http://realzoldek.hu/modules.php?name=News&file=print&sid=5951


Forrás:realzoldek.hu
Tovább a cikkre »