Hosszú sorozatot tört meg az idei szeptember

Véget ért szeptemberrel az eddig mért leghosszabb, 16 hónapon át tartó olyan időszak, amikor minden egyes hónap globális havi melegrekordot döntött a Földön. Az elmúlt hónapot “csupán” minden idők második legmelegebb szeptemberének nyilvánították amerikai kutatók.

„2016 szeptembere 15,9 Celsius-fokkal a második legmelegebb szeptember az amerikai Országos Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) adatbázisában. Ezzel véget ért a rekordidőszak” – közölte a hivatal havi éghajlati jelentésében. A NOAA szeptember végén jelentette be, hogy

az augusztussal immár az egymást követő 16. hónapban dőlt meg a globális havi melegrekord,

így ez a leghosszabb rekordidőszak, amelyet a mérések bevezetése, 1880 óta tapasztaltak.

Az idei szeptember 0,9 Celsius-fokkal volt melegebb a 20. század átlagánál.

Emellett a január-augusztusi időszak szintén a legmelegebb volt, így 2016 újabb éves melegrekordot dönt a tavalyi után.

Nem sokkal maradt azonban el a szeptember sem a rekordtól: mindössze 0,38 Celsius-fokkal volt hűvösebb, mint a múlt év szeptembere, amikor a Csendes-óceánt melegítő El Nino jelenség épp erősödőben volt. Az El Nino júliusban fejeződött be, amitől a tudósok jelentős lehűlést vártak.

A folyamatosan növekvő hőmérsékleti minta azonban továbbra is nyilvánvaló, mivel a fosszilis tüzelőanyagok égetése továbbra is növeli a hőt tároló gázok jelenlétét a légkörben.

A szárazföld és az óceánok átlaghőmérséklete augusztusban 0,9 Celsius-fokkal volt magasabb, mint a múlt évszázad átlaga (15,6 Celsius-fok), ami azt jelenti, hogy 137 éve most volt a legmelegebb augusztus, 0,05 fokkal melegebb, mint tavaly augusztusban.

2016 első nyolc hónapjában az óceánok és a szárazföld felszínének hőmérséklete 1,01 Celsius-fokkal volt magasabb a 20. századi átlagnál (14,1 Celsius-fok), 0,16 Celsius-fokkal haladva meg a 2015. évi január-augusztusi előző rekordot. A szakértők szerint 2016 nagy valószínűséggel felülmúlja 2015-öt, a modern idők eddigi legmelegebb évét, így ez lehet sorozatban a harmadik, globális melegrekordot döntő év.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »