Hosszú még az út Ukrajna előtt az EU-s csatlakozáshoz

Hosszú még az út Ukrajna előtt az EU-s csatlakozáshoz

Az Európai Bizottság azt ajánlja a tagállami kormányokat tömörítő tanácsnak, hogy adjon tagjelölti státuszt Ukrajnának- jelentette be az ukrán zászló színeibe öltözött Ursula von der Leyen pénteken. A csatlakozási folyamat azonban akár évekig is eltarthat.

“Ukrajna megérdemel egy európai perspektívát, üdvözölni kell Ukrajnát, mint tagjelölt országot”

– mondta az Európai Bizottság elnöke.

“Jó munkát végeztek, de sok fontos feladat még hátravan. Az egész folyamat érdemalapú. Tehát könyv szerint kell haladni, ennek üteme pedig teljes mértékben Ukrajnán múlik, az ő kezében van ennek záloga. És mi lehet jobb annál, mint amikor valaki a saját jövőjét formálja?”

Egyelőre ez csak az Európai Bizottság ajánlása. Ahhoz, hogy az ország csatlakozhasson az EU-hoz, számos feltételnek kell megfelelnie, beleértve a jogállamiság tiszteletben tartását, az igazságszolgáltatás reformját és korrupcióellenes intézkedéseket.

Hírdetés

“Ami az ukránok mellett szól, az az, hogy nagyon motiváltak, és az, hogy már évek óta kiállnak az európai értékek és a demokrácia mellett”

– vélekedik az Európai Tanács szakértője, Marie Dumoulin.

“Most éppen ezekért az értékekért harcolnak. A tagjelölti státusz miatt a kormánynak nagyon fontos reformokat kell majd végrehajtania, amit az ukrán néptől is elvárnak.”

A tagjelölti ajánlás azután történt, hogy a francia elnök, a német kancellár, valamint az olasz kormányfő Kijevben jártak csütörtökön. Ukrajnán kívül Moldovát is ajánlja a Bizottság tagjelöltnek. Ahhoz, hogy az országok valóban jelöltté válhassanak, a tagállamokat tömörítő Európai Tanácsnak is el kell fogadnia a javaslatot – az uniós vezetők jövő heti csúcstalálkozójukon vitatják meg a következő lépéseket.

Euronews


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »