Hosszú licitharc folyt Ferenc József kalapjáért hétfőn

Hosszú licitharc folyt Ferenc József kalapjáért hétfőn

A becsült ár többszöröséért, 25 300 euróért kelt el Ferenc József osztrák császár, magyar király kalapja egy hétfői bécsi árverésen.

A Dorotheum aukciósház közlése szerint hosszabb licitharc után egy online ajánlattevőé lett a híres fejfedő, amelynek leütési árát mindössze 3-6 ezer euróra becsülték előzetesen.

Fennmaradt több fénykép is az uralkodóról a kemény kalappal, amelyet civil öltözethez viselt.A császár orrcsiptetőjéért 20 300 euróért fizettek az aukción, amelyen az uralkodó és családtagjainak 311 személyes tárgyát bocsátották áruba, a tételek nagy része elkelt.

Ferenc József egy írószeréért 9600 eurót, egy pár selyemzoknijáért 1792 eurót fizettek.

Hírdetés

A vártnál sokkal többet, 40 300 eurót ért meg egy licitálónak Erzsébet császárné teáskészlete, amelyet a Mayerhofer & Klinkosch udvari beszállító készíttetett személyesen Sisi számára.

Egy Franz Schrotzbergnek tulajdonított festmény, amely rózsamintás csipkeruhában ábrázolja a császárnét, 35 300 euróért cserélt gazdát.

Nagy pénzeket fizettek a licitálók a királyi érdemrendekért: egy telefonos licitáló 300 ezer euróért vásárolt meg két, Habsburg-Lotaringiai Erzsébet Mária főhercegnőtől, “Erzsitől” származó érdemérmet.

Miksa császár mexikói Sas-rendje 186 300 eurót ért meg egy vevőnek, felesége, Sarolta San Carlos-érdemkeresztjét 112 800 euróért ütötték le.


Forrás:mult-kor.hu
Tovább a cikkre »