Hősi halált haltak hokisaink

Hősi halált haltak hokisaink

Utolsó csoportmeccsén Németország ellen játszott a magyar válogatott az oroszországi hoki-vb-n. A legvégsőkig tartottuk magunkat, de a papírforma érvényesült a végén, 4-2-re nyert a Sturm-legényég. Számukra ezzel vége a világbajnokságnak, mostantól a franciákért kell szorítani. Ha a gallok kedden este legyűrik a fehéroroszokat, bent maradunk az A csoportban.

Győztes csapaton ne változtass alapon Rich Chernomaz ugyanazokat a sorokat küldte jégre a németek ellen, mint szombaton Fehéroroszország ellen. Aki nem tudná, honfitársaink modern kori hokitörténetünk legnagyobb diadalát aratva legyőzték a beloruszokat, ezzel megteremtették maguknak a lehetőséget, hogy megcélozzák a bent maradást. Ehhez Marco Sturm alakulatát kellett két vállra fektetni, ami nem ígérkezett egyszerű feladatnak. Nem csupán az NHL-es különítmény miatt, de azért is, mert a németek remekül mentek eddig a világbajnokságon: a szlovákokat, a fehéroroszokat és az amerikaiakat is megverték.

Finoman szólva nem nekünk állt tehát a meccs, de a magyar hokisok megint csak tettek az esélyeikre, és szervezett játékkal rukkoltak elő. Nagyon összeállt a csapat, nemcsak masszívan védekezett, de a támadásokra is futotta az erőből. Látszott, hogy ha a németek sok kontrát engedélyeznek nekünk, az egyikből előbb-utóbb be fogunk találni. Sofron, majd Kóger tesztelte közelről Greiss-t, a New York Islanders kapusát, aki harmadszorra már nem tudta kisegíteni védőit. Bartalis cselezgetett a bal oldalon, a pakk Sofron elé került, aki elhúzta a kapus előtt, és már mehetett is ünnepelni a magyar tábor elé. Szédület, vezetünk megint az esélyesebbnek vélt ellenféllel szemben!

A folytatásban Rajnának is kellett hatástalanítania egy-két löketet, de kapura lövésből nekünk volt több az első harmadban.

A németeknek alaposan megmoshatta a fejét a szünetben Marcus Sturm vezetőedző, harapósan jöttek vissza, és odaszögeztek bennünket a kapuhoz, majd feltörte a hátunkat a háló. Ha blokkolóvébé lenne, már rég megnyertük volna, de nem ilyet rendeztek. Egy emberfölényes akciót Hager fejezett be góllal, de a korongot Vas Márton sodorta be testével a kapuba, 1-1. A magyar válogatott a második harmadokban rendre fáradtabb arcát mutatta a korábbi meccseken, ez most sem volt másképp, leginkább védekeztünk, 15 perc alatt mindössze 2 kapura lövéssel próbálkoztunk. Sofron ennek ellenére megszerezhette volna második gólját, de Greiss kiütötte a pakkot a kapu torkából, így nem vettük vissza a vezetést.

Ehelyett a németek ütöttek gólt: szinte még ki sem korcsolyáztunk a jégre, Reul már be is talált. Nem csüggedtünk, inkább támadtunk, mintha kicserélték volna a játékosokat a második harmadhoz képest. Az eredmény: Wehrs hálószaggató góllal egyenlített, megint tombolhatott a magyar szektor. A németek viszont nem akartak rendes játékidős döntetlennel melegíteni a negyeddöntőre, nagyon megnyomták a végét. Rajna csak kapkodta a fejét, záporoztak a lövések a kapujára, végül egy be is akadt, Braun lemásolta Wehrs-t. Lehoztuk Rajnát, Goc pedig még pöckölt egyet az üres kapuba. Az 58. percig tartottuk magunkat az USA-t is verő németek ellen, akik alaposan összerakták a csapatukat a jövő évi, hazai rendezésű világbajnokságra.

Nekünk viszont semmi szégyellnivalónk sincs: rettenetesen erős mezőnyben játszottunk szoros meccseket a világ legjobbjaival. A fehéroroszok elleni győzelmünket követően ma is volt esélyünk pontot szerezni, ami hatalmas szó. A sorsunk viszont innentől kezdve már nem a saját kezünkben: ha a franciák kedden le tudják győzni rendes játékidőben Fehéroroszországot, akkor ők tennék fel a koronát a vb-teljesítményünkre.

80. jégkorong világbajnokság, Oroszország
Magyarország-Németország 2-4 (1-0, 0-1, 1-3)

Szentpétervár
Vezette: Frano (cseh), Olenin (orosz), Kaderli (svájci), Lazarev (orosz)
Gólszerző: 9. perc Sofron ( 0–1), 31. perc Hager, 41. perc (1-1) Reul, 45. perc (1-2) Wehrs, 57. perc (2-2) Braun 57. perc (2-3), 59. perc Goc (2-4)
Kiállítás: 2, ill. 8 perc


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »