Hősi halált haltak a tűzszerészek

Hősi halált haltak a tűzszerészek

4 tűzszerész meghalt, egy pedig életveszélyesen megsérült, amikor a hortobágyi lőtér akna-mentesítése közben felrobbant egy 250 kilogrammos repeszbomba. Az áldozatok a Magyar Honvédség Tűzszerész és hadihajós ezred állományába tartoztak.

Az eddigi munkálatok során a környéken találtak már hatvankilós szovjet bombát, levegőföld rakétát, szovjet repeszgránátot és páncéltörő gránátot is. Több mint 500 töltetet és rengeteg pirotechnikai anyagot hatástalanítottak már a tűzszerészek. „Annak idején az ott állomásozó alakulatnak az volt a rendje, hogy minden hónap végén végeztek egy mentesítést. Bejelölték a gyakorlatok után a fel nem robbant bombák helyét a térképen és havonta egyszer megcsinálták a megsemmisítést. Nyilván ez nem volt tökéletes annak idején, tehát így szépen lassan összegyűlt rengeteg olyan bomba, ami ugye sajnos most itt tragédiát okozott” – fogalmazott Vándor Károly
történész.

A robbanás után a helyszínre érkező vezérkari főnök azonnali vizsgálatot rendelt el. „Az a bomba, amit előtaláltak, ott a helyszínen találták, kettő vált megsemmisítésre. Már hatástalanítva voltak… a gyutacsot, ennek ellenére, hogy nem tudjuk, ezt a tragédiát nyilván a vizsgálat fogja meghatározni” – nyilatkozta Benkő Tibor honvéd vezérkari főnök.

A súlyos sérültet a fővárosi honvéd kórházba szállították. A négy tűzszerészt hősi halottá nyilvánították.

Részvétet nyilvánított Áder

Részvétet nyilvánított Áder János köztársasági elnök az elhunyt tűzszerészek hozzátartozóinak. Az államfő közleményében azt hangsúlyozza: az áldozatok mások biztonsága érdekében haltak hősi halált.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »