Horvátországnak érdeke a turizmus újraindítása, de a turisták egészsége is

Horvátországnak érdeke a turizmus újraindítása, de a turisták egészsége is

Horvátországnak érdeke, hogy újraindítsa a turizmust, de ugyanakkor az is, hogy akik idejönnek, egészségesek maradjanak – mondta Davor Božinović belügyminiszter pénteken a horvát koronavírus-válságstáb sajtótájékoztatóján.

Kiemelte: fontos megérteni, hogy a Horvátországba történő belépést – főleg, ha turizmusról van szó – figyelemmel kísérik majd a járványügyi szakemberek és a közegészségügyi intézet. A horvát állampolgárok és a vendégek egészsége miatt is fontos felvenni az adatokat, amelyek alapján reagálni lehet, ha arra szükség lesz – fogalmazott.

Horvátország közel két hete fokozatosan megnyitotta a határait, elsősorban a szlovén állampolgárok előtt.

Május 13-a óta valamivel több mint 132 ezer külföldi állampolgár lépett be az országba.

Hírdetés

Gari Cappelli idegenforgalmi miniszter elmondta: május 27-ig elkészül az a mobiltelefonos alkalmazás, amely elősegíti a beutazások felgyorsítását. A turistáknak így nem kell majd várakozniuk a határokon, a formanyomtatványokat előre kitölthetik, és pár perc alatt beléphetnek az országba – hangsúlyozta.

Az elmúlt napokban amiatt, hogy a határokon vették fel a külföldi állampolgárok adatait, köztük például az úti cél megjelölését és a horvátországi tartózkodás időtartamát, több kilométeres sorok alakultak ki a horvát–szlovén határon.

A legfrissebb információk szerint egy nap alatt hattal, 2240-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma Horvátországban, és ketten hunytak el a Covid-19 betegség következtében, a járvány halálos áldozatainak száma így 99-re emelkedett. Az első fertőzés közel három hónappal ezelőtti megjelenése óta 2011 beteget nyilvánítottak gyógyultnak, az aktív betegek száma 133.

A szomszédos Szlovéniában az elmúlt 24 órában nem nőtt, így 1468 maradt az ismert koronavírus-fertőzöttek száma, és egy ember hunyt el a Covid-19 betegség következtében, a járvány halálos áldozatainak száma 105-re nőtt. Az aktív fertőzöttek száma 18 fő.
Szlovéniában szerdától minden nagyobb városban saját költségen bárki csináltathat laboratóriumi PCR tesztet koronavírusra. A tesztek közel száz euróba kerülnek, és nemzetközileg is elismertek, lehetővé teszik az utazást olyan országokba, amelyeknél ez belépési követelmény.

Országszerte több mint száz szeretetotthon működik és mindössze tucatnyiba jutott csak be a vírus. Az időseket a visszaköltözés előtt tesztelik és egy hétre el is különítik az intézmények úgynevezett „szürke zónájába”, csak ezt követően kerülhetnek a biztonságos zónába. Azok az idősotthonok, amelyekben korábban jelen volt a vírus, csak abban az esetben nyithatnak újra, ha biztosítani tudnak egy „vörös zónát” is, ahova elkülöníthetik a fertőzötteket, ha a betegség újra felütné a fejét.


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »