Horvátországban Zrínyi emlékév lesz az idei esztendő

A szigetvári ütközet 450. évfordulója alkalmából a horvát parlament hétfői ülésén Zrínyi Miklós-emlékévvé nyilvánította az idei évet.

Forrás: Wikipédia

A nemzetgyűlés Oktatási, Tudományos és Kulturális Bizottsága nyújtotta be az emlékévre tett javaslatot, a Horvát Tudományos és Művészeti Akadémia kezdeményezésére. Az indoklásában azt mondták, dicséretes kezdeményezésről van szó, amellyel népszerűsítik a horvát történelmet és azokat az értékeket, amelyeket Zrínyi Miklós horvát bán alakja és művei szimbolizálnak – írja az MTI.

Zrínyi Miklós várkapitány és serege hősies helytállásának és szigetvári vár ostromának 2016. szeptember 7-én lesz a 450. évfordulója. Az 1566-os szigetvári ostromban Zrínyi Miklós és a vele harcoló magyar és horvát katonák hőstette olyan történelmi esemény, amely máig kiható nyomot hagyott a horvát, a magyar és a közép-európai nemzeti emlékezetekben, a szigetvári várat pedig szimbolikus hellyé tette a magyar, a horvát és az osztrák-stájer történelmi hagyományvilágban.

Forrás: faktor/SVPSZ idővonala

sokkaljobb-megjegyzés: Nálunk vajon mi lehet a helyzet? A szultán földi maradványai után kutatnak, és esetleg még mecset is fog épülni? Erről bővebben ITT

 

 


Forrás:sokkaljobb.hu
Tovább a cikkre »