Horvátországban is meghosszabbították a járványügyi intézkedéseket

Horvátországban további két héttel meghosszabbították a járványügyi intézkedéseket: továbbra is korlátozzák a nyilvános összejöveteleket, a rendezvények látogatása, a beutazás és az állami szférában a munkavégzés is védettségi igazoláshoz kötött, továbbá kötelező a maszk viselése zárt térben – derült ki a válságstáb szerdai rendelkezéséből.

A rendelkezés szerint 50 fő feletti összejöveteleket zárt térben csak akkor szabad rendezni, ha a résztvevők rendelkeznek Covid-igazolvánnyal. Kötelező a maszk viselése és a másfél méteres távolság betartása is. Nyitott térben ez a létszámhatár száz fő. Az összejövetelek legfeljebb éjfélig tarthatnak, a filmvetítés kivételével, ha az 23 órakor kezdődött az adott moziban, valamint az esküvőkével, amelyeknek legkésőbb hajnali két órakor be kell fejeződniük.

A sporteseményeken zárt térben csakis Covid-igazolvánnyal lehet részt venni, és a maszk viselése is kötelező. A szabadtéri versenyeken is kötelező a Covid-igazolvány, de ott nem kell maszkot viselni.

Hírdetés

December 15-ig kötelező a Covid-igazolványok bemutatása minden állami és önkormányzati hivatalban, valamint azokban az intézményekben és kereskedelmi vállalatoknál, amelyek állami vagy önkormányzati fenntartásúak, így az oktatási intézményekben is. Azoknak, akik nincsenek beoltva, és nem estek át a koronavírus-fertőzésen, hetente kétszer teszteltetniük kell magukat.

Az Európai Unió többi országához hasonlóan Horvátország is megtiltotta a beutazást december 15-ig a dél-afrikai régióból és Hongkongból érkezőknek a koronavírus új, Dél-Afrikából elindult, omikron nevű változata miatt. Azoknak a horvát állampolgároknak, akik ezekből a térségekből érkeznek haza, vagy az érkezésüket megelőző két hétben a térségben jártak, 14 napra karanténba kell vonulniuk. A karantén utolsó napján a vírustesztet is el kell végeztetniük.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »