Horvátországban és Szlovéniában már a jövő héten megkezdődhet az 5-11 év közötti gyerekek oltása

Már a jövő héten megkezdődhet az 5-11 év közötti gyerekek oltása a koronavírus ellen Horvátországban és Szlovéniában – közölte a helyi sajtó pénteken.

A horvát közegészségügyi intézet (HZJZ) közlése szerint Horvátországba már a jövő héten 48 ezer adagnyi vakcina érkezik az 5-11 éves korosztálynak kifejlesztett Pfizer-védőoltásból.

A szlovén közegészségügyi intézet (NIJZ) ugyanakkor arról tájékoztatott, hogy Szlovéniába csak december 20-án érkezik meg az első ilyen szállítmány. Ennek ellenére a ljubljanai klinikai kórházban már szerdán vagy csütörtökön megkezdődhet a 11 év alatti gyerekek oltása a felnőtteknek szánt Pfizer-vakcinával. A gyermekklinika gyógyszerészei fogják adagolni az oltóanyagot a kiskorúaknak. A klinika szerint a felnőtteknek szánt vakcina megegyezik azzal, amit a gyerekeknek fejlesztettek ki, csak az adag kisebb és kevésbé koncentrált.

Hírdetés

Az NIJZ adatai szerint tavaly szeptembertől decemberig valamivel több mint 4000 fertőzöttet regisztráltak a 18 év alatti gyermekek között. Idén ősszel ez a szám lényegesen magasabb, több mint 30 000 fertőzöttet igazoltak ebben a korcsoportban.

Szlovéniában második hete csökken a fertőzöttek száma, de a szakemberek szerint még nem stabilizálódott a járványhelyzet.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »