Horvátország záros határidőn belül a schengeni térség tagja lehet

Horvátország záros határidőn belül a schengeni térség tagja lehet

Csütörtökön megszületett a megegyezés, az EU-tagállamok nem gördítenek akadályt Horvátország schengeni csatlakozása elé.

Zágrábnak azzal sikerült meggyőznie a tagállamok vezetőit, hogy garantálták, Horvátország képes lesz megvédeni az Európai unió külső határait. Ezzel a döntéssel egy régóta húzódó, sokat vitatott ügy végére kerülhet pont, hiszen a horvátok, 2013-as EU-csatlakozásuk óta szerettek volna belépni a zónába, csakhogy a délről érkező migrációs nyomás miatt több tagállam nem látta garantáltnak az EU-s határok védelmét.

Hírdetés

Bár az Európai Bizottság már 2019-ben javasolta a horvátok schengeni csatlakozását, a Miniszterek Tanácsa csak most hagyta jóvá az elképzelést.

Nyitva maradt ugyanakkor a kérdés, Horvátország mikor léphet be a schengei tagállamok közé. Románia és Bulgária már 2007-ben csatlakozott az EU-hoz, kérték is a zónába való felvételüket, a Bizottság javasolta is (még 2012-ben), de erre azóta sem került sor, révén több tagállam is vétózott. 2019-ben a hollandok például amiatt vétózták meg Bulgária felvételét, hogy felmerült, az ország a nemzetközi embercsempész-hálózatok egyik fontos csomópontja.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »