Horvátország: Megkezdődtek a kormányalakítási konzultációk

Horvátország: Megkezdődtek a kormányalakítási konzultációk

Két és fél héttel a választások után Horvátországban szerdán lezajlott a kormányalakítási konzultációk első fordulója a parlamentbe bejutott pártok, független képviselők és Kolinda Grabar-Kitarović államfő között, de a tárgyalások nem hoztak eredményt – jelentette a horvát média.

Az államfő a konzultációk után újságíróknak nyilatkozva elmondta, hogy egyik párt sem rendelkezik a kormányalakításhoz szükséges többséggel, ezért újabb tárgyalási fordulót kell tartani, melynek időpontját október 10-re tűzte ki.

A kormányalakításhoz legalább 76 képviselő támogatására van szükség a 151 fős parlamentben. Jóllehet Andrej Plenković, a jobbközép Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) miniszterelnök-jelöltje – aki az erőviszonyok alapján várhatóan a következő konzultációs tárgyalások alkalmával hivatalos kormányalakítási megbízást kap – korábban kijelentette, hogy a parlament alakuló ülésére meglesz a kormányzáshoz elegendő többség (erre október 14-én kerül sor), ez egyelőre nem látszik beigazolódni.

A horvát alkotmány szerint egy esetleges felkérést követően 30 nap áll rendelkezésére a pártoknak, hogy javaslatot tegyenek a kormány összetételére, sikertelen próbálkozás esetén pedig újabb 30 nappal kitolható a határidő.

A szeptember 11-ei parlamenti választásokon a HDZ a diaszpóra két képviselőjével együtt 61, az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (SDP) irányította koalíció pedig 54 mandátumot szerzett a 151 tagú törvényhozásban. A harmadik helyen újra az eddigi kormánykoalíció kisebbik tagja, a Híd Függetlenek Listája (Most) áll 13 mandátummal. Az ötszázalékos parlamenti küszöböt még átlépő további pártok közül az Élőlánc (Zivi Zid) politikai szervezet és partnerei 8, az Isztriai Demokratikus Gyűlés (IDS) 3, Milan Bandić zágrábi polgármester BM 365 nevű pártja 2, valamint a Szlavónia és Baranya Horvát Demokratikus Szövetség (HDSSB) 1 mandátumot szerzett, továbbá van egy, a diaszpóra által megválasztott független képviselő is.

A nemzeti kisebbségeknek garantált nyolc képviselői hely körül hármat a szerb, egyet-egyet a magyar, az olasz, valamint a cseh és szlovák képviselő tölt be, az összes többi nemzetiséget pedig két képviselő képviseli majd az új összetételű parlamentben.

A fentiekből kitűnik, hogy sem a HDZ, sem az SDP vezette tömörülés nem tud önállóan kormányt alakítani, a kormányzóképes parlamenti többség kialakításához koalíciós partnerre van szükségük.

A HDZ a pártok közül eddig csak a Híddal tárgyalt a kormányalakításról, amellyel közösen 74 mandátuma van a parlamentben. A HDZ ezért a többség megszerzéséhez a kisebbségi képviselők támogatását kérte. A pártok egyelőre a programok és az irányelvek egyeztetésénél tartanak, a személyi kérdések és a minisztériumok elosztása még nincs napirenden.

Hivatalos bejelentések alapján a HDZ négy tárcát engedne át a Hídnak azzal, hogy Božo Petrov pártelnök miniszterelnök-helyettesi tisztséget is betölthetne. A Híd viszont nem elégedett az ajánlattal.

Tomislav Panenić ügyvezető gazdasági miniszter többször is kijelentette, hogy ragaszkodnak a gazdasági tárcához, miközben a HDZ a gazdaságra alapozta a kampányát, és a gazdasági minisztérium nélkül nehezen tudná megvalósítani az elképzeléseit.

Sajtóértesülések szerint ugyanakkor a HDZ hajlik arra, hogy megossza a gazdasági minisztériumot a Híddal, külön tárcát kapna az energetika, amiből a Híd nem enged az INA horvát olajipari vállalat miatt.

Szakértők úgy vélik: remélhetőleg egy hónapon belül megalakul az új kormány, amelyet a HDZ és a Híd alkot majd, a kisebbségi képviselők támogatásával. (MTI)


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »