Horvátország kerítést épít a Szerbiával közös határon

A horvát belügyminisztérium megerősítette a hírt, miszerint technikai akadályt építenek a Szerbiával közös batinai határátkelőnél.

A minisztérium közleménye szerint az akadály felépítésének célja az, hogy megakadályozzák az illegális belépéseket Horvátországba, írja a Tanjug.

Az államhatár felügyeletéről szóló törvényre hivatkozva a minisztérium azt írja, hogy a technikai akadályok felállítása megelőző intézkedésnek számít, amit a biztonsági helyzet alakulásától függően alkalmaznak, akár teljesen egészében is lezárhatják a hidat, illetve a forgalmat, amely a batinai határátkelőhöz vezet.

A horvát minisztérium hangsúlyozza továbbá, hogy az említett területen egyelőre semmi sem fenyegeti a biztonságot.

Ez egyébként az első alkalom, hogy Horvátország kerítést épít a valamelyik szomszédos országgal közös határvonalán.

Ranko Ostojić korábbi horvát belügyminiszter szerint a kerítésépítés nem megoldás. A horvát Hina hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy ő többé nem belügyminiszter és nem vezeti a válságstábot sem, ezért nem ő, hanem az illetékes személyek tartoznak magyarázattal.

„A migránsválságra nem jelent megoldást a kerítések építése, amit jól példáz Magyarország esete is, hiszen hiába építettek kerítést, nem tartóztatták fel a migránshullámot‟ – mondta Ostojić, és hozzátette: ezt a problémát nem lehet megoldani az Európai Unió egységes politikája és a Törökországgal kötött megállapodás betartása nélkül.

„A migránsok a schengeni zóna területéről érkeznek, és a probléma gyökerénél kell keresni a megoldást‟ – hangsúlyozta Ostojić.


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »