Horváth Zoltán terézvárosi plébános is Raoul Wallenberg-díjat kapott

Horváth Zoltán terézvárosi plébános is Raoul Wallenberg-díjat kapott

A zsidómentő svéd diplomatáról elnevezett elismerést öten vehették át a budapesti Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában január 25-én, kedden, köztük volt Horváth Zoltán, a terézvárosi Avilai Nagy Szent Teréz-plébániatemplom plébánosa és Bakó Béla Pál erdélyi ferences szerzetes.

A Raoul Wallenberg Egyesület közleménye szerint az egyik díjazott Bíró András „alternatív Nobel-díjas” újságíró. Bíró András az elnyomott helyzetű falusi közösségek felzárkóztatására irányuló külföldi szakmai munkájának tapasztalatait hasznosította a hazai falusi roma közösségek felzárkóztatásánál. Létrehozta az Autonómia Alapítványt Magyarországon, amely elsőként foglalkozott roma civil szervezetek fejlesztésével.

Kitüntetést kapott Czinder Antal festő, grafikus, érem- és szobrászművész, akinek tanulmányait neves mesterek segítették, mások mellett Kisfaludi Strobl Zsigmond, Ferenczy Béni, Pátzay Pál. 1962 óta folyamatosan állítják ki műveit egyéni és csoportos kiállításokon. Az 1990-es évek közepén csatlakozott az egyesület munkájához, több budapesti köztéri Wallenberg-tábla is az ő munkája. Humánus elkötelezettségű művész, kritikusan tekint a világ dolgaira, határozottan fellép mindenfajta megkülönböztetés ellen, kiemelten a cigánykérdés anomáliái ellen – írták.

Díjat kapott Bakó Béla – Pál atya – ferencesrendi szerzetes. Az erdélyi születésű Bakó Béla papi tevékenysége után 1990-ben kérte felvételét a ferences rendbe, ahol 1994-ben örök fogadalmat tett. Intenzíven tevékenykedik a cigánypasztorációs és börtönmissziós szolgálatokban. Marosvásárhelyen szegénykonyhát működtet, 1998-tól félárva, árva, elhagyott gyermekeket gondoz. Elsősorban önerőből próbálja előteremteni a munkájához nélkülözhetetlen forrásokat.

Az Ame Panzh (Mi Öten) Tv Baxtalo közössége öt roma fiatalt takar, akik létrehoztak egy különálló online teret, amelyben megszólalhatnak, mivel egyre inkább úgy érezték, az általuk képviselt vélemények nem kapnak figyelmet a magyar médiában és az értelmiségi beszélgetésekben. Műsoraikban nem provokálnak, hanem gondolkozásra és talán cselekvésre inspirálnak – fogalmaztak, méltatva a díjazottakat. A fiatalok magasan kvalifikált, művelt, tájékozott világlátásukkal, bátor hangjukkal szinte előzmények nélkül robbantak be a roma közéletbe, amelynek ma már nélkülözhetetlen tényezői – írták.

Hírdetés

Díjat kapott Kissné Balázs Barbara szociális munkás, aki az Élet Menete Alapítvány megalapítása óta önkéntes tagja a közösségnek. Szervező, csoportvezető, oktató. A Baptista Teológiai Akadémián szerzett diplomát. A roma holokauszttal foglalkozó projektek keretében csoportokat szervez és vezet Auschwitz-Birkenauba a nemzetközi roma holokauszt emléknap alkalmából. Roma származású, tudja, hogyan lehet oktatni a roma fiatalokat és bevonni őket is a munkájába.

Díjban részesült Horváth Zoltán István protonotárius kanonok, esperes. Horváth Zoltánt 1991-ben szentelték pappá Esztergomban. 1997–2001 között prefektus és tanár volt Esztergomban, az Érseki Papnevelő Intézetben és a Hittudományi Főiskolán, 2016-tól protonotárius kanonok. Évek óta lehetőséget ad a Keresztény–Zsidó Társaságnak keresztény–zsidó–iszlám oktatás, eladások megtartására, és támogatja tevékenységüket. Kiemelten fontos a szerepe a terézvárosi templom embermentő hagyományainak feltárásában és ápolásában – olvasható az egyesület közleményében.

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán/MTI, Szent Erzsébet Egyesület – Educatio Familiaris

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »