Horváth: Nem kommentáljuk a jelölést

– Mit szól a megválasztása körülményei­hez, illetve ahhoz, hogy az ellenzék az LMP kivételével a jelölés módja miatt nem támogatta az alkotmánybíró-jelölteket? Ön méltatlannak tartja ezt? – kérdeztük a tegnap alkotmánybíróvá választott Horváth Attilától, a Pázmány Péter Katolikus egyetem tanárától, jogtörténésztől.

– Ez politikai kérdés, úgyhogy ebbe nem mennék bele. Nem azért, mintha nem akarnám segíteni a sajtó munkáját, de egy alkotmánybíró értelemszerűen nem beszélhet erről.

– Az LMP társelnöke, Hadházy Ákos – aki frakciótársaival együtt támogatta a jelölteket – azt mondta, az Alkotmánybíróság (AB) eddigi tizenegy bírójából négyről lehet azt mondani, hogy függetlenül hozza a döntéseit, a többi hét inkább kerüli a konfliktusokat a kormánnyal. A négy új bíró megválasztásával viszont változhat ez az arány. Ön szerint is változni fog, illetve egyetért ezzel a megközelítéssel?

– Politikai, illetve politikusi megnyilvánulásról van szó jelen esetben. De az AB nem úgy működik, hogy a bírák vagy konfrontálódnak, vagy nem, hanem a testület az alaptörvény szerint végzi a munkáját. Nekünk nem szabad azt mérlegelni, hogy egy adott kérdés politikai szempontból hogyan közelíthető meg. Az említett felosztás nem olyan kérdés, ami nálunk szóba jöhet, ezt csak az újságírók és a politikusok szokták így emlegetni.

– Nagy vitákra vagy nyugodt munkára számít a testületben az AB új tagjaként?

– Nyugodt, építő munkát szeretnék, minden eszközzel segíteni akarom az ország építését és a jogrendszer minél tökéletesebb kidolgozását, illetve az alkotmányos értékek ápolását. Főként a történeti alkotmány vívmányait erősíteném.

– Az, hogy most teljes létszámú lett az AB, és elnököt is választott a parlament, hoz változást a testület munkájában?

– Hogyne, hiszen nagyon nagy munkateher van jelenleg a bírákon. Tizenöt ember jóval nagyobb munkát el tud végezni, mint tizenegy. És minden testületnek kell egy elnök, aki az egészet koor­dinálja. Annyira még nem ismerem a belső viszonyokat, hiszen csak most választottak meg, de nyilván nem véletlenül alakítottak ki tizenöt fős testületet egy olyan munkateherhez, mint ami az Alkotmánybíróságra hárul.

– A már folyamatban lévő ügyekbe is beleszólnak majd?

– Az elnök szignálja ki az ügyeket, tehát nem tudom, hogy én milyen témákat kapok majd. December elsejétől kezdünk bele a munkába, ez nyilván akkor fog kiderülni.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 11. 23.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »