Horváth Csabát indíthatja az MSZP az előválasztáson

A baljós előjelek ellenére az MSZP továbbra is bízik benne, hogy még idén lebonyolítható lesz az előválasztás, amin a baloldal megtalálhatja főpolgármester-jelöltjét. A párt a maga részéről Horváth Csabát küldheti ringbe.

– Hamarosan felszáll a füst – mondta a Magyar Időknek szűkszavúan, ám határozottan Molnár Zsolt, az MSZP Budapesti elnöke arról, sikerült-e már kidolgozni a párt által sürgetett előválasztás részleteit, amelyen a baloldal Tarlós István legalkalmasabb kihívóját szeretné megtalálni.

Ismert: bár a szocialisták nagy elánnal álltak elő az ellenzéki csodafegyverként emlegetett előválasztás ötletével, arról nem ejtettek szót, hogy az pontosan mikortól meddig tartana, milyen módon lehetne szavazni, azokat kik számolnák, illetve mekkora részvétel esetén lenne legitim.

Molnár Zsolt (jobbra) pártja Tarlós István kihívóját keresi Fotó: MTI

Hírdetés

Márpedig az idő sürget, Molnár Zsolt korábban ugyanis azt mondta, hogy egy hónap alatt, legkésőbb december 15-ig lebonyolítható a procedúra. A politikus továbbra is fenntartotta, hogy még idén sikerül megtartani az előválasztást, amelyen az MSZP jelöltje – szavai szerint – legnagyobb valószínűséggel Horváth Csaba, a párt fővárosi képviselője lesz.

Felvetésünkre, hogy a szocialisták miért nem állnak be szövetségesük, Karácsony Gergely mögé, aki egyértelműen a legnépszerűbb ellenzéki politikus, Molnár Zsolt úgy fogalmazott: nem hitvitát szeretnének, hanem azt, hogy a budapestiek döntsék el, ki legyen a baloldal főpolgármester-jelöltje.

– A cél az, hogy minél kevesebb, de minél szélesebb támogatottsággal bíró kihívója legyen Tarlós Istvánnak, aki végül akár civil is lehet – mondta Molnár arról, hogy az előválasztás eredeti célja, miszerint egy ellenzéki jelölt induljon a kormánypárt jelöltje ellen, már elúszott.
Önálló indulását jelentette be eddig Puzsér Róbert megmondóember, a „G-nap” utáni Hír TV egyik arca, műsorvezetője, aki egyértelművé tette, hogy esze ágában sincs részt venni az előválasztáson.

Az LMP országgyűlési képviselője, Ungár Péter nemrég levélben győzködte párttársait arról, hogy „az LMP hatalmas ziccert hagy ki, ha nem áll be egységesen Puzsér Róbert mögé, főpolgármester-jelöltségének támogatása megalapozná a Jobbik–LMP-együttműködés gyakorlatát is”.

Önállóan indulnak a Liberálisok is, jelöltjük a párt elnökhelyettese, Sermer Ádám, de nemrég Demszky Gábor volt SZDSZ-es főpolgármester is meglebegtette, hogy újra Budapest első embere lenne.

Jelen állás szerint, ha lesz egyáltalán, úgy az MSZP–Párbeszéd-szövetség házi mérkőzése lesz az előválasztás Karácsony Gergely és Horváth Csaba részvételével.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »