Horváth Anna: előbb a román közvéleményt kell meggyőzni helységnévtáblaügyben

Horváth Anna: előbb a román közvéleményt kell meggyőzni helységnévtáblaügyben

„A többnyelvű helységnévtábla ügyében nem sikerült áttörést elérni, ez azonban nem az RMDSZ-en múlt, a román pártok képviselőiben jelenleg nincs meg erre a politikai akarat. Ezért fontos az olyan civil szervezetek tevékenysége, mint a Musai–Muszáj, mert csak akkor nyílik erre reális esély, ha a román közvéleményt sikerül megfordítani ebben kérdésben, a politikusaik ugyanis azt mérlegelik, hány szavazatot veszítenének egy ilyen lépéssel” – vallja Horváth Anna, Kolozsvár alpolgármestere.

1hoa3_b

Szerdai sajtótájékoztatóján ugyanakkor leszögezte, a többnyelvű helységnévtábla ügyét napirenden kell tartani, de nem célravezető megsértődni azon, ha a városi közgyűlés többsége elutasító marad, ugyanis ha koalíciós szakítópróbává teszik a helységnévtáblák ügyét, azzal a közösség többet veszít, mint nyer. „Semmi sem megy magától a polgármesteri hivatalban, kezdve a templomfelújítások építési engedélyének beszerzésétől, a napi bürokratikus ügyintézés felgyorsításáig” – magyarázta.

Csoma Botond, a Kolozs megyei RMDSZ elnöke eközben arról értekezett, hogy a szövetség akkor is megtarthatja az alpolgármesteri tisztséget, ha a Nemzeti Liberális Párt (PNL) abszolút többséget szerez a közgyűlésben, azonban ebben az esetben az érdekérvényesítő képesség sokkal kisebb lesz. Kifejtette: a PNL abszolút többségének megakadályozásához a jelenlegi négy közgyűlési mandátum megőrzése kevés lesz, hat-hét magyar mandátumra lenne szükség ahhoz, hogy ez a helyzet ne álljon elő.

Horváth Anna a szerdai sajtótájékoztatón arról is beszámolt, a kampányban meglehetősen nagy gondot okoz számukra, hogy a vonatkozó jogszabály értelmezése meglehetősen kaotikus, szinte napról napra változtatják az illetékes hatóságok. A Krónika kérdésére ugyanakkor elmondta: az, hogy megszabja a törvény a kampányra költhető keretösszeget, nem érinti a szövetség kiadásait, mert ők eddig sem költöttek többet kampányra. Ez elsősorban a román pártok ésszerűtlen túlköltekezését korlátozza – hangsúlyozta –, így előfordulhat, hogy ezzel csökken azok mozgósító képessége, „ami értelemszerűen esélyt jelent az erősebb magyar képviseletre”.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »