Horvát kormányválság: Orešković nem mond le, a HDZ már az utódjáról döntött

Horvát kormányválság: Orešković nem mond le, a HDZ már az utódjáról döntött

Tovább gyűrűzik az utóbbi idők legnagyobb politikai válsága Horvátországban.

Tihomir Orešković kormányfő ma közölte: nem tesz eleget a nagyobbik kormányzó párt, a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) elnöke követelésének, és nem mond le tisztségéről, ehelyett azt szeretné, ha jövőjéről a szábor döntene. Ezután találkozót kért Kolinda Grabar-Kitarović horvát államfőtől, de tárgyalásukat követően nem nyilatkoztak a sajtónak.

Mindeközben telefonos ülést tartott a HDZ elnöksége, és Zdravko Marić jelenlegi pénzügyminisztert javasolta új kormányalakítónak. „Mostanáig magas rangú tisztségviselője volt a HDZ kormányainak. Egy szakemberről van szó, aki bizonyította, hogy kész együttműködni” – indokolták meg a döntést. Megjegyezték: biztosak abban, hogy megvan a parlamenti többségük az új kormány megválasztásához.

A legbefolyásosabb ellenzéki Szociáldemokrata Párt (SDP) ugyanakkor azt állítja, összegyűjtötték a 64 szükséges képviselői aláírást ahhoz, hogy kezdeményezhessék a parlament feloszlatását, és e tekintetben a hatalmi a Híd Függetlenek Listájának (Most) támogatásában is remélnek.

Az Index.hr portál megjegyzi: az újabb kori horvát történelem legnagyobb politikai drámája továbbra is tart, a helyzet óráról órára változik, a nyilvánosság pedig gyakorlatilag arra vár, hogy a főbb politikai szereplők végre döntéseket hozzanak.


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »