Hortai Ferenc és a dinamikus biometrikus aláírás

Hortai Ferenc és a dinamikus biometrikus aláírás

POZSONY. Első helyet szerzett és különdíjjal is jutalmazták a XII. Felvidéki Tudományos Diákköri Konferencián az érsekújvári Hortai Ferencet. Az ifjú doktoranduszhallgató Csehországban, a Brünni Műszaki Egyetemen végzett, volt a bécsi egyetem ösztöndíjasa, kutatási területéről pedig Pozsonyban mesélt.

„A dinamikus biometrikus aláírás, mint effektív kommunikációs eszköz” – ezzel a dolgozattal győzte meg a műszaki tudományok szekciójának szakmai zsűrijét Hortai Ferenc, hogy érdemes az első díjra. Az elismeréssel továbbjutott a XXXIV. Országos Tudományos Diákköri Konferenciára is.

„Ha az ember külföldön tevékenykedik, néha jólesik hazajönni, megismerkedni a magyar szakmával, kollegákkal. Azok az emberek, akik itt maradtak, itt tevékenykedtek tudományosan, végre megnézték, hogy vannak fiatalok, akik szintén továbbvitték ezt a stafétát tudományos szinten, és van potenciál ebben az országban, a fiatalságban. Jólesik otthon, hazai kollegák között előadni azt, amire az ember büszke” – fogalmazott Hortai Ferenc.

A diákköri konferencia jó lehetőség arra, hogy a különböző egyetemek hallgatói tapasztalatokat cseréljenek egymással. Hortai Ferencnek pedig azért is volt fontos lépcsőfok, mert dolgozata doktori disszertációjának alapját képezi. Azt kutatja, hogy a biometrikus aláírásoknál hogyan küszöbölhető ki a csalás veszélye, illetve olyan szoftver kiépítésén dolgozik, amely gyakorlatban akadályozná meg az aláírás-hamisítást.

„Van egy algoritmus, általában mesterséges hálókkal, ami betanulja az adott embernek az aláírását, és összehasonlítja azzal. Hogyha egy profi csaló megpróbálná szinte teljesen lemásolni az aláírásomat, maga a folyamat, a biomechanikai kézmozdulat más lenne. Ezáltal rájönne a szoftver, hogy ez az ember nem az, aki aláírta magát. Bár az aláírás végkimenetele és maga a kép nagyon hasonlít vagy akár ugyanaz, a folyamat különbözni fog” – fejtette ki. „A fő célom, hogy ezt kutassam. Begyűjteni minél több információt, alkotni valamilyen elismert publikációt, magasabb impact-faktoros cikket is akár, és később akár tanítani egyetemen” – fűzte hozzá.

Hírdetés

Kutatásait eddig Brünnben és Bécsben is folytatta, és a célja az, hogy a következő félévet is az osztrák fővárosban tölthesse, ahol tapasztalata szerint könnyebben halad a munka.

„Nekünk a doktori tanulmányok alatt kötelező kimenni ún. result study-ra. Voltam Magyarországon is, aztán úgy döntöttem, hogy megpróbálom Bécset is megpályázni. Összejött, kint voltam fél évet a tanulmányi ösztöndíjon, ami anyagilag is jól jött és sokat dobott a szaktudásomon is” – jegyezte meg Hortai Ferenc.

Közben a brünni egyetemen lektorként és junior kutatóként dolgozik. Azt mondja, családi indíttatásból választotta a műszaki pályát. Édesapja informatikus, míg édesanyja könyvelőként dolgozik. „Én ezeket ötvöztem, mentem kibernetikára, illetve a pénzügyeket is befejeztem mellette. Ez a két egyetem különböző nézőponttal nézi a világot. Ha ezt az ember ötvözi, akkor van egy ilyen szinergikus effekt, egy összhatás, amiben lehet még újat alkotni” – vélekedett.

Hortai Ferenc azon túl, hogy lenyomatot kíván hagyni a tudomány asztalán, tapasztalatait később továbbadná. Úgy tervezi, doktori disszertációja megvédése után tudását a katedrán kamatoztatja majd, de azt sem zárja ki, hogy a tudományos felfedezések világában helyezkedjen el.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »