Horogkeresztes extasy

(…)  Fasisztául nézett ki a kampány, mi tagadás, de hát legyünk pragmatikusak, ugye, ne finnyáskodjunk, végül is a fasiszták egész ügyesen manipuláltak a fajgyűlölettel; miért kellene lemondani erről a tuti eszközről? Biztos van köztük még néhány kultúrember, akit ettől néha kirázott a hideg, de azért elment lakossági fórumra, és zárt ajtók mögött felöklendezte a horogkeresztes extasy tablettát, amit a központban osztottak neki.

Az  a baj, fiúk, hogy ti tökre félreértitek a fasisztákat. Meg a kommunistákat is.

A hazudozás meg az ellenségkeresés az ő sikerüknek csak egyik titka. Hitler nemcsak zsidózott, hanem millióknak adott munkát, reményt, életszínvonalat meg esélyt. Kádár sem abból élt, hogy teleplakátolta az országot vérszomjas jenkikkel. (Rákosi inkább, de az nem is bizonyult fenntarthatónak.) Nem, ezek a csodálatra méltóan manipulatív rezsimek egyben szociális forradalmakat is hoztak. Kézzelfogható gyarapodást, tömegeknek. Önmagában az uszítás nem elég. Kormányozni is kéne.

(…)  Nemcsak fasisztául nézett ki a hadművelet, de magában is hordozta a további, még intenzívebb gyűlölet lehetőségét. Ha sikerrel jár, ha ezt visszaigazolja az ország, akkor ez folytatódik, és ki tudja, kit hogyan talál meg. A világ szégyene lett volna, ha a magyarok többsége megeszi ezt a nyers uszítást.

Győzelemként fogják kommunikálni, nyilván. Már el is kezdték. Áll az orrbavert ember a mikrofonok mögött, és szót sem szól arról, hogy a nagy mű ÉR-VÉNY-TE-LEN. Kérdezni nem lehet. Körülötte a slepp, tapsolnak, bólogatnak, érzik magukon és egymáson a vérszagú sarat, amiben meghempergőztek. És szoronganak, mert be lett ígérve a büntetés, ha nem lesz elég szavazat a körzetükben.

(…)  A Fidesznek mostantól papírja van arról, hogy nem képviseli a nemzet egészét. Feltettek mindent erre a lapra, biztosak voltak benne, hogy az idegengyűlöletnek abszolút többsége van, csak élére kell állni. Szerencsére nincs. Élnek dolgozók itt, költők is bűntelen. Valamiféle civilizáció megindult a Kárpát-medencében. Két lábra álltunk, kérdezünk, kételkedünk. A történelem kerekét nem lehet visszaforgatni. (…)

Tóta W.: Repül a nehéz kő, nagyot koppan ottan


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »