Horn Gyula neve elhangozott a Béke Palotában!

Az ENSZ Hágai Nemzetközi Bíróság épületében 1997. március 26-án Allian Pellet francia jogász professzor idézte Horn Gyula külügyi államtitkár – 1988-ban az Országgyűlés előtt mondott szavait, miszerint nemzetközi szerződést általában csak két esetben lehet felmondani: ha a körülmények változtatása erre kényszerít, vagy ha a terhek aránya alapvetően módosul.

Ez azonban nem következett be, csupán a helyzetről alkotott értékítélet változott. Szakértők megállapították, hogy az elmúlt 30 évben ilyen okok alapján sehol nem került sor szerződés felmondására. Ha tehát Magyarország mégis ilyen lépesre szánja el magát, azzal olyan precedenst teremthet, amelynek súlyos következményei lehetnek – idézte Pellet Horn Gyula szavait, majd befejezésül még hozzátette: jelenleg ez az ember Magyarország miniszterelnöke.

Horn Gyula 1988-ban történt előrelátását a Hágai Nemzetközi Bíróság a Vízlépcsőperben 1997. szeptember 25-én kihirdetett ítélete igazolta. Miniszterelnökként 1994-98 között a vízlépcső kérdésében Szlovákiával történő megegyezést az SZDSZ meghiúsította, a szocialista frakció statisztált Nemcsók János hátba szúrásához.

Hírdetés

Allian Pellet professzor a szlovákok szakértője volt a vízlépcsőperben.

Katherina Gorove amerikai jogásznő a miénk.

Katherina Gorove a hajózás, az energiatermelés és az árvízvédelem szempontjából cáfolta meg 1997. március 4-én a Bíróság előtt a vízlépcsőrendszer szükségességét. Aláhúzta, hogy árvízvédelmi szempontból a vízlépcső csak további kockázatot jelent a térségnek. Érdekes kimutatást adott hazánk energiafelhasználásáról. Ebből kiderült, hogy az elmúlt évtizedben folyamatosan csökkent a magyar energiafelhasználás. Katherine Gorove szerint tehát nem szükséges a vízlépcsőépítés. (Forrás: Tájékoztató a Hágai perről. REFLEX, Győr, 1997. május)

RZK Nyilt Levele Horn GyulĂĄhoz by ReĂĄlzĂśldek ReĂĄlis ZĂśldek Klub on Scribd


Forrás:realzoldek.hu
Tovább a cikkre »