Hoppon maradt fesztiválozók

Hoppon maradt fesztiválozók

Csalódást hozott az idei nyár a metál és az elektronikus zene jó néhány rajongójának. Két várva várt koncert is elmaradt idén a nagy fesztiválokon: a Balaton Soundon Robin Schulz fellépése, a dunaújvárosi Rockmaratonon a Megadeth koncertje – ráadásul mindkét fellépőről az utolsó pillanatokban derült ki, hogy mégsem zenél. A Rockmaraton ígéri: igyekszik kárpótolni a közönséget, amelynek jó része nyilvánvalóan a metállegenda koncertje miatt vett jegyet. Jogi kötelezettsége nincs a fesztiválnak arra, hogy a pórul járt látogatókat kárpótolják.

Ha fesztiváljegyet veszünk, biztosan megtaláljuk rajta azt az apró betűs kitételt, hogy a műsorváltoztatás jogát fenntartják a szervezők. Mindig rögzítik ezt az általános szerződési feltételekben is, amelyeket a jegyvásárlással fogad el a fesztiválozó. Hiába nyilvánvaló, hogy sokszor egy-egy sztárfellépő miatt megy a helyszínre a közönség nagy része, ez mit sem változtat azon, hogy a belépő a teljes fesztiválra szól. A látogatónak nincs lehetősége reklamálni, akkor sem, ha nyilvánvalóan a legnagyobb, legcsábítóbb koncert marad el. – A jog nem tud mit kezdeni ezzel a problémával, mert a jegy a teljes programra szól. A fesztiválokon sok koncert van. Képtelenség lenne utólag megítélni, hogy a fogyasztó melyik miatt vásárolt jegyet – mondta lapunknak a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségének (FEOSZ) szóvivője, Kispál Edit.

Ez a gyakorlat akár szélsőséges helyzetet is eredményezhetne. Ha valaki meghirdetne egy három koncertből álló rendezvényt „rock napja” néven, a Rolling Stonesszal és például két pályakezdő magyar zenekarral, elméletileg akkor sem lenne köteles visszafizetni a jegyek árát, ha a Rolling Stones lemondaná a koncertjét. Kispál Edit erről a példáról úgy vélekedik: itt is az a helyzet, hogy a nézők a „rock napjára” váltottak belépőt, nem pedig a Rolling Stones koncertjére. Nem valószínű, hogy a valóságban előfordulna ilyen eset, de a példa jól mutatja, hogy a helyzet féloldalas.

A FEOSZ nem győzi hangsúlyozni, hogy el kellene olvasni az általános szerződési feltételeket, amikor jegyet vásárolunk. Ennek ellenére alig találkoznak olyan fogyasztóval, aki ezt meg is teszi. A házirendeket és az adatvédelmi szabályzatokat sem árt ismerni. Kispál Edit elmondása szerint még nem fordult elő, hogy tisztességtelen vagy jogszabályba ütköző feltételt talált volna a fogyasztóvédelmi szervezet a fesztiválszervező cégek általános szerződési feltételei között. Az sem jellemző, hogy fesztiválokkal kapcsolatos ügyekben sokan fordulnának a FEOSZ-hoz. Tömeges reklamációk olyankor fordulnak elő, amikor egy teljes fesztivál marad el, mint néhány éve az agárdi Part Fesztivál. A károsultak akkor nem is kapták vissza a jegyek árát, mert a szervező eltűnt. A FEOSZ tanácsadással segíti a hozzá forduló fogyasztókat, de ez a tájékoztatás a kormányhivatalok részeként működő fogyasztóvédelmi hatóságnak is kötelezettsége. Ők indíthatnak eljárást is.

– Elmaradt fesztiválkoncertek miatt csak akkor felelős a szervező, ha tisztességtelen volt, vagyis tudta, hogy a koncert nem fog megvalósulni, mégis meghirdette. A szervező könnyen bizonyíthatja ennek ellenkezőjét, akár a zenésszel váltott e-mailek is elegendők lehetnek. A tisztességtelenséget azonban általánosan meghatározni nem lehet, mindig adott hatósági eljárásban dől el, hogy fennáll-e – ezt már a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság sajtóosztálya mondta lapunknak.

Varga Zoltán, a Rockmaraton szervezője szerint viszont nem csak jog, etika is van a világon. Ők is tudják, hogy akár minden koncert elmaradhatna a fesztiválon, mégsem lenne jogi következménye, ha maga a rendezvény kinyitna. De azt is tudják, hogy a vendégeik közül sokan több száz kilométert utaztak a Megadeth miatt. A fesztivál szervezői ma is úgy gondolják, jogtalanul és indokolatlanul mondta le a zenekar a koncertet, ezért legalább a több tíz millió forintos fellépti díjat próbálják viszszaszerezni a Megadeth menedzsmentjétől. Ha nem sikerül, pereskedni fognak, bár a feltételek nem a legjobbak: az amerikai zenekart egy angol ügynökségen keresztül szerződtették, ezért Angliában folyna a per. Varga Zoltán elmondta: ha sikerül visszaszerezni az öszszeget, akkor anyagi kárpótlást is fel tudnak majd ajánlani a fesztiválozóknak. Ha nem, akkor ajándék jegyeket adnának a jövő évi fesztiválra. Varga Zoltán azt ígérte: amint lesz fejlemény az ügyben, tájékoztatni fogják a közönséget.

A FEOSZ nemrég közleményt adott ki arról, mire érdemes még figyelni a fesztiválok látogatásakor: szokásuk például a fesztiválozóknak, hogy lefényképezik a megvásárolt jegyet, és kiteszik a közösségi oldalakra. Ezt a FEOSZ nem ajánlja, mert a bilétán szereplő adatokhoz illetéktelenek is hozzáférhetnek, és a tulajdonos helyett felhasználhatják a jegyet. Fontos elolvasni az általános szerződési feltételekben a karszalagokról szóló részt is: ha ugyanis megsemmisülnek vagy megrongálódnak, a fogyasztók többnyire nem támaszthatnak követelést a fesztivál szervezői felé.

 

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 08. 04.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »