Hoppá! Gülen a kezdetektől elítélte a puccsot

Nem volt semmi köze a másfél héttel ezelőtti török puccskísérlethez és kezdetektől fogva elítélte azt – írja a The New York Times című amerikai lap vélemény rovatában Fethullah Gülen, az Egyesült Államokban élő muzulmán hitszónok, akit Ankara a kudarcba fulladt államcsíny szervezésével vádol.

“A kormányhatalmat szabad és igazságos választásokon kell elnyerni, nem pedig erővel”

– olvasható az amerikai lapban.

“Dacára egyértelmű tiltakozásomnak, amely hasonló a három jelentős török ellenzéki párt nyilatkozataihoz, Törökország egyre inkább autoriter elnöke, Recep Tayyip Erdogan azonnal a puccs megrendezésével vádolt meg. Az Egyesült Államoktól pedig kiadatásomat követelte pennsylvaniai otthonomból, ahol önkéntes száműzetésben élek 1999 óta”

– olvasható Gülen cikkében. Szerinte a török államfő azzal zsarolja az Egyesült Államokat, hogy akadályozni fogja az Iszlám Állam nevű terrorszervezet ellen létrejött nemzetközi szövetséget, ha nem adják ki őt, dacára a hitelt érdemlő bizonyítékok hiányának és egy igazságos eljárás reménytelenségének Törökországban.

A hitszónok rámutatott arra, hogy a közel-keleti demokrácia jövőjének biztosítása érdekében tett erőfeszítések érdekében Washingtonnak nem szabad “kiszolgálnia egy autokratát, aki a sikertelen puccsot egy lassú lefolyású saját államcsínnyé alakítja az alkotmányos kormányzással szemben”.

“Törökországban Erdogan kormányának elmozdulása a diktatúra felé megosztja a társadalmat felekezeti, vallási, politikai  és etnikai törésvonalak mentén, feltüzelve a fanatikusokat”

– írja Gülen.

A hitszónok emellett leszögezte: saját filozófiája a befogadó és sokszínű iszlámon alapszik, ami ellentétes a fegyveres lázadással, ugyanakkor tiszteletet követel mindenki számára tekintet nélkül a vallási, politikai nézetekre, vagy etnikai származásra.
 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »