Hoppá: az alkotmánybíróság szerint törvényt sértett a kormánykoalíció a közmédia vezetõinek leváltásakor

Hoppá: az alkotmánybíróság szerint törvényt sértett a kormánykoalíció a közmédia vezetõinek leváltásakor

Az alkotmánybíróság csütörtökön helyt adott a Szociáldemokrata Párt (PSD) beadványának, és úgy ítélkezett, hogy alaptörvénybe ütköznek a parlament azon határozatai, amelyekkel kinevezték a román közszolgálati televízió (SRTv) és a román közszolgálati rádió (SRR) vezetésével megbízott ügyvivő vezérigazgatókat.

A taláros testület egyöntetű szavazással hozta meg a döntést.

Az alkotmánybíróság közleménye szerint a parlament a két kinevezési határozat elfogadásával megsértette az alaptörvény első cikkelyének 5. bekezdését, amely a törvények kötelező betartását írja elő.

Hírdetés

A parlament megsértette a román közszolgálati televízió (SRTv) és a román közszolgálati rádió (SRR) megszervezéséről és működéséről szóló 1994/41-es törvény 19. és 20. cikkelyét, áll az alkotmánybíróság indoklásában.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) május 18-án megtámadta az alkotmánybíróságon a román közszolgálati televízió (SRTv) és a román közszolgálati rádió (SRR) vezetésével megbízott ügyvivő vezérigazgatók kinevezését.

A PSD arra hivatkozott, hogy a Ramona Săseanut a SRTv, illetve a Liviu Popescut a SRR élére kinevező parlamenti határozatok sértik az alkotmány első cikkelyének 2. és 5. bekezdését, amelyek kimondják, hogy Románia jogállam, az alkotmány és a törvények betartása kötelező.

A parlament május 11-én úgy döntött, hogy Ramona Săseanut bízza meg a román közszolgálati televízió, valamint Liviu Popescut a román közszolgálati rádió ideiglenes vezetésével, miután a plénum elutasította a Román Televíziótársaság (SRTv) 2017-es, 2018-as és 2019-es, illetve a Román Rádiótársaság (SRR) 2017-es, 2018-as és 2019-es tevékenységi jelentéseit. A két ügyvivő vezérigazgató megbízatása hat hónapra szól.(agerpres)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »