HÖOK: A felsőoktatás Erasmus nélkül elképzelhetetlen, a kormánynak és az EU-nak mihamarabb meg kell egyeznie

HÖOK: A felsőoktatás Erasmus nélkül elképzelhetetlen, a kormánynak és az EU-nak mihamarabb meg kell egyeznie

„A modellváltással kapcsolatban van helye kritikának. Mi magunk is számtalan javaslatot fogalmaztunk meg az elmúlt években, és úgy látjuk, hogy a mai napig több olyan hibája van az alapítványi fenntartásnak, amelyek javításra várnak. Mindazonáltal ezek rendezése érdekében folytatott vitáknak nem lehet tárgya a hallgatók oktatáshoz vagy egyes szolgáltatásokhoz, például csereprogramokhoz való hozzáférése.

Jelenlegi tudásunk szerint nem áll fenn a veszélye annak, hogy az éppen Erasmuson lévő, vagy az idei évben Erasmus mobilitásra készülő hallgatókat érje hátrány, azonban annak érdekében, hogy ugyanez elmondható legyen a 2024-es évről, a magyar kormánynak és az Európai Uniónak mihamarabb meg kell egyeznie.

Hírdetés

A HÖOK részéről felvettük a kapcsolatot a hallgatók európai szintű képviseletét ellátó European Students’ Union vezetőivel, továbbá megbeszélést kezdeményezünk a Európai Bizottság Magyarországi Képviseletével. A hallgatók oktatáshoz és hallgatói szolgáltatásokhoz való hozzáférése politikai álláspontokon felül álló kérdés, így valamennyi, a helyzet megoldásáért tenni képes szereplőnek dolgoznia kell azért, hogy a hallgatók számára mihamarabbi megnyugtató megoldást találjunk. Nyomatékosan kérjük az érintett döntéshozókat, hogy találjanak mihamarabb megoldást a helyzetre még a tavaszi pályázati időszak kezdete előtt”

– írja közleményében a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája arra a hírre reagálva, miszerint  az Európai Bizottság (EB) megvonná a támogatást azoktól a magyar egyetemektől, ahol a kormány által kinevezett politikai vezető az elnöke a kuratóriumnak.

Szerdán Bokányi Ljudmilla egyetemi docens, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének (FDSZ) Miskolci elnöke, illetve Eszterhai Marcell, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) októberben megválasztott új elnöke is nyilatkozott lapunknak a témában. Cikkünket ide kattintva olvashatja.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »