Hongkong korábbi második emberét választották meg a kormányzói posztra

John Lee-t, Hongkong korábbi második emberét választották meg vasárnap a város kormányzói posztjára, miután egyedüli jelöltként indult a tisztségért.

A 64 éves Lee az 1461 tagú választási bizottságtól 1416 szavazatot kapott. A választási bizottság tagjait azt követően jelölték ki, hogy a pekingi központi kormányzat átalakította a hongkongi választási rendszert, biztosítva, hogy a bizottságban csak „hazafiak” kaphatnak tagságot.

 

Hírdetés

Az új kormányzó öt éves hivatali idejét július elsejével kezdheti majd meg, leváltva a posztról távozó Carrie Lamet. Lam 2017 óta áll Hongkong élén, visszalépéséről szóló döntését pedig családi okokkal indokolta.

Lee tavaly június óta töltötte be Hongkong főtitkárának szerepét, előtte pedig öt éven át állt a hongkongi biztonsági hivatal élén. Lee főtitkári kinevezését három hónappal az után kapta, hogy Carrie Lam tavaly márciusban tájékoztatta a központi kormányzatot visszalépési szándékáról.

Lee beiktatása egybe esik majd Hongkong a brit gyarmati uralom alól a kínai anyaországhoz való visszatérésének 25. évfordulójával. Ez az évforduló egyúttal annak az ötven évre szóló megállapodásának a félidejét is jelenti, melyben Peking az „egy ország, két rendszer” elve alapján nagyobb szabadságjogokat ígért Hongkongnak 2047-ig.

A rendőrből politikussá előlépett Lee a 2019-es, hongkongi kormányellenes tüntetéshullám idején még a biztonsági hivatal vezetőjeként szolgált, vagyis az ő irányítása alatt zajlottak a demonstrációk felszámolására irányuló rendőri akciók, amelyek során a hongkongi rendőrök gyakran könnygázt és gumilövedékeket vetettek be a tüntetők ellen.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »