Homoszexuális brit párhoz kerültek romániai gyermekek

Homoszexuális brit párhoz kerültek romániai gyermekek

Újabb román szülők kerültek konfliktusba a nyugat-európai gyermekjogvédelmi hatóságokkal, amelyek az elmúlt időszakban többször is drasztikus intézkedéseket foganatosítottak kelet-európai családokkal szemben. 

media_146650666706111500_bA mintegy tíz évvel ezelőtt Nagy-Britanniában letelepedett Barbuék kálváriája 2012-ben vette kezdetét, amikor Claudia és férje, Florin kapcsolata olyannyira megromlott, hogy a szomszédok nyugalmát is zavaró állandó civakodások miatt egyre többször voltak kénytelenek kiszállni a rendőrség és a gyámjogi hivatal munkatársai. Az azóta elvált házaspár utólag elismeri, hogy házasságuk zátonyra futott, ez azonban szerintük nem indokolná, hogy elvegyék tőlük a gyerekeiket.

A szigetországi gyerekjogvédelmi hatóságok többek között azt észlelték a román családnál, hogy az anya akkor sem hagyta abba kisebbik gyereke szoptatását, amikor lábfájdalmait morfiummal enyhítette. A folyamatos családi perpatvarokon kívül a gyerekek dadusának vallomása is ellenük szólt, miszerint hogy megszabaduljon a férjétől, Claudia egyáltalán nem titkolta házasságon kívüli kapcsolatát. A London északi részén fekvő Haringey kerület gyerekjogvédő szolgálata végül két évvel ezelőtt megfosztotta Barbuékat az ötéves Andytől és a nyolcéves Dianától, akik előbb állami gondozásba kerültek.

Megszólalt a meleglobbi 
Az azonos neműek közötti élettársi kapcsolat és házasság elismerésére kéri a román államot és a hazai társadalmat a Mozaiq Egyesület. A leszbikusok, melegek, biszexuálisok és transzneműek érdekeit képviselő bukaresti szervezet csütörtöki közleményében úgy fogalmaz: bárkinek erkölcsi joga van az állam által legalizált kapcsolatra, függetlenül annak nemétől.
A Mozaiq szerint az azonos neműek házasságának tiltása közvetlen kihatással bír az érintettek méltóságára és jólétére. Romániában nemrég 3 millió aláírás gyűlt össze a melegházasság alkotmányos tiltásáról szóló polgári kezdeményezés keretében.

Egy ideig a szülők hetente egy órára meglátogathatták a gyerekeiket, 2014 decemberében azonban a láthatást is megtiltották nekik. A szülői felügyeleti jogok gyakorlásának megvonását követően a brit igazságszolgáltatás beindította az örökbefogadási folyamatot is, amelynek eredményeképpen a román állampolgárságú kislányt és kisfiút egy homoszexuális pár adoptálta. Sőt egy londoni bíróság a napokban jogerősen jóváhagyta az örökbefogadást, így Dianát és Andyt a meleg férfi pár nevelheti fel. A bíróság elutasította a vér szerinti szülők kérését, hogyha ők nem kaphatják vissza a kicsiket, legalább a Romániában élő rokonaik vegyék őket pártfogásukba.

Nem vették figyelembe a romániai gyermekjogvédelem átiratát sem, miszerint az anyai nagyapa alkalmas az unokák felnevelésére. Végezetül lesöpörte az asztalról a brit bíróság a londoni román nagykövetség képviselőjének érvelését is, miszerint a gyermekek sorsáról nem dönthetnek egyedül a szigetországi hatóságok, lévén, hogy a szülők és a gyermekek is román állampolgárok.

„Senkinek nem engedjük meg, hogy ellopja tőlünk a gyerekeinket. Arra kérünk mindenkit, aki nem akarja, hogy a kicsik homoszexuálisoknál maradjanak, hogy vonuljon utcára” – intézett felhívást a világhálón Florin Barbu, aki nemrég több napon keresztül éhségsztrájkot folytatott az európai bíróság strasbourgi székháza előtt. Ügyükért petíció is indult szülőhazájukban (Románia egyébként nem ismeri el a melegházasságot), Ben Oni Ardelean liberális szenátor pedig személyesen próbált közbenjárni az érdekükben a brit bíróságon, egyelőre azonban sikertelenül.

Romániában amúgy legalább akkora felháborodás övezi a meleg párhoz került gyerekek esetét, mint a román–norvég Bodnariu házaspár végül jóra fordult kálváriáját. A román apa és norvég anya öt gyermekét tavaly arra hivatkozva helyezte állami gondozásba a norvég gyermekjogvédelem, hogy a szülők testi fenyítést alkalmaztak a kicsikkel szemben. A családegyesítés érdekében több tízezren vonultak utcára a világ számos nagyvárosában, végül a skandináv ország bírósága idén áprilisban úgy döntött, hogy a gyerekek visszatérhetnek vér szerinti szüleikhez.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »