Homályos a katonai kártérítési rendszer

Homályos a katonai kártérítési rendszer

Továbbra sem egyértelmű, hogy a honvédség milyen kimenetelű balesetek esetén mekkora összeget fizet a magyar katonáknak. A tárca lapunknak küldött adatai alapján az elmúlt években eddig mintegy 400 millió forint kártérítést fizettek ki. Kiderült az is, a rendőrautókon nincs cascobiztosítás.

Az elmúlt négy év alatt összesen 398 millió forintot fizetett ki a Magyar Honvédség a katonáinak a személyi sérüléssel járó káresemények után – derült ki a Honvédelmi Minisztérium (HM) sajtóosztálya lapunknak küldött válaszaiból.

A tárcát azután kerestük kérdéseinkkel, hogy a Hortobágyi Nemzeti Park aknamentesítési munkálatai során bekövetkezett tragikus balesetben négy tűzszerész életét vesztette. Az üggyel kapcsolatban hamarosan megjelent a hír: Hende Csaba korábbi honvédelmi miniszter 2012. január 1-jével felmondta az egyik magánbiztosítóval kötött baleset- és kötelező járműbiztosítást, mondván, kártérítésüket a katonák mindig is a minisztériumtól, s nem a biztosítótól kapták.

A HM csak a 2012 óta történt, személyi sérülés utáni kártérítések összegét ismertette lapunkkal, így az adatokból nem derül ki, milyen kimenetelű balesetek esetén mekkora összeggel kárpótolják a katonákat – a tárca sajtóosztályától ezért részletesebb adatokat kértünk. A rendelkezésünkre álló számok alapján a legnagyobb összeget éppen a tárca és a magánbiztosító közötti megállapodás felmondásának évében, 2012-ben fizette ki a minisztérium. Akkor 63 személyi sérüléssel járó káresemény történt, ami után összesen 135 millió forintot, átlagosan esetenként 2 140 000 forintot fizettek ki. 2013-ban történt a legtöbb baleset: a 99 kártérítésre érdemes sérülés után azonban kisebb összeget, átlagosan 1 100 000 forintot, összesen 110 milliót kaptak a katonák. Később tovább csökkentek a kártérítéses balesetek: 2014-ben 73 sérülés után 88 millió forintot, tavaly 65 sérülés után 65 millió forintot fizetett ki a minisztérium. Négy év alatt 300 baleset után fizetett tehát a HM.

Bár a korábban megjelent hírek szerint Simicskó István honvédelmi miniszter újabb biztosítási szerződés megkötését kezdeményezte, Lázár János kancelláriaminiszter ezt elvetette. A kormány álláspontja szerint üzleti alapon nem lehet biztosítani a honvédség tagjait, az államnak kell honorálnia az áldozatvállalást. A Magyar Hadtudományi Társaság szakértője, Hegedűs Henrik alezredes szerint a rendszer önmagában reformra szorul.

Helyénvaló, ha a katonaiéletpálya-modell bevezetésével a honvédség is teljesítményelvű humánpolitikát folytat, azt azonban versenyképes fizetéssel kell honorálni – mondta lapunknak a szakértő. Hegedűs Henrik szerint a jelenleg érvényes rendszerrel szemben nem segélyekkel és pótlékokkal kell kiegészíteni a katonák alacsony alapbérét, hanem azt növelve a katonára kellene bízni, milyen szolgáltatásokra tart igényt. A minisztérium abban tud segíteni, hogy kedvezményes biztosítási csomagokat tesz elérhetővé, de az ezekkel kapcsolatos döntéseket a katonának átengedi – mondta a szakértő.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 07. 19.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »