Homályban marad a budapesti királyi vizit?

Homályban marad a budapesti királyi vizit?

A kormány továbbra sem tudja pontosan meghatározni, hogy milyen jelleget öltött VI. Mohamed marokkói király nagyszabású magyarországi programja, amelyről csak azután értesülhetett a közvélemény, hogy a vendég és népes kísérete elhagyta az országot.

Ez annál is inkább furcsa, mert diplomáciai forrásból tegnap úgy értesültünk: Orbán Viktor miniszterelnök kétszer is kísérletet tett arra, hogy az észak-afrikai koronás fővel találkozzék. Először elutasítás volt a válasz, a második alkalommal pedig kiderült, hogy az illusztris vendég már távozott.

Nem szolgált újdonsággal a tegnapi kormányinfón Lázár János sem. A Miniszterelnökséget vezető miniszter kérdésünkre úgy felelt: nem tudja, hogy voltak-e tárgyalások, ő csak azt tudja, hogy Magyarországot nagyon sokan szeretik.

Mint fogalmazott, nem is olvasta az újságban, lehet, hogy nem is volt hivatalos találkozó. – Vannak olyan államfők, akik titokban Magyarországra jönnek azért, hogy jól érezzék magukat – tette hozzá. Előzőleg a külügyi tárca az államfő hivatalához irányította kérdésünket, ahol jelezték, nem ők látták vendégül a királyt. Tegnap a minisztérium azt közölte, hogy a látogatást a marokkói követség szervezte, ugyanakkor „a magyar illetékes szervek az ilyenkor szükséges támogatást megadták”.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 04. 01.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »