Holý: az engedély nélküli építkezések már nem lesznek legalizálhatók

Holý: az engedély nélküli építkezések már nem lesznek legalizálhatók

Az engedély nélküli építkezések az új építési törvény 2024. április elsején való hatályba lépése után már nem lesznek utólagosan legalizálhatók. Ennek értelmében nem vezetik be oda a gázt, a vizet és az áramot sem, s az ilyen építményeket kötelező lesz lebontani.

Štefan Holý (Sme rodina-jelölt), a kormány alelnöke felhívta a figyelmet, hogy a tulajdonos köteles állni, illetve megtéríteni az illegális építkezés eltávolításának költségeit.

„Ez állami követelésnek számít, mint az adótartozás. Az illegális építkezés nagy valószínűséggel azzal jár, hogy a tulajdonos elveszíti a telket és soha nem tudja az épületet legalizálni“ – közölte Holý az új építési törvénnyel kapcsolatban.

Hírdetés

Az új területrendezési és építkezési törvényeket azt követően, hogy azokat lényeges változtatásokkal jóváhagyta a parlament, már aláírta az államfő. Ennek alapján született a kompetenciatörvény módosítása is, melynek alapján létrejön a Szlovák Köztársaság Területrendezési és Építési Hivatala, mint központi államigazgatási szerv.

Más a helyzet a múltban létrejött illegális építményekkel. „Motivációs teret biztosítunk arra, hogy az illegális építkezések, melyek megfelelnek a követelményeknek, legalizálhatók legyenek. Az állam érdeke ezeket nyilvántartásba venni és ellenőrzés alá vonni“ – közölte Holý.

„Elődeink az előző rendszerben nem csináltak gondot abból, hogy elintézzék az építési engedélyt. Utakról, vasútvonalakról, további infrastruktúrákról van szó, melyeket nem engedélyeztettek, már csak azért sem, mert rendezetlenek voltak az alatta lévő telek jogviszonyai“ – jegyezte meg Holý.

(NZS/Felvidék.ma/Webnoviny)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »