Holttá nyilvánítanák Raoul Wallenberget

Mintegy 70 évvel Raoul Wallenberg svéd diplomata eltűnését követően hivatalosan is holttá nyilvánítanák őt – közölte kedden a Svenska Dagbladet című stockholmi újság.

Az 1912. augusztus 4-én született Raoul Wallenberg 1944-ben a budapesti svéd nagykövetség titkáraként több ezer, egyes források szerint 20 ezer ember életét mentette meg azzal, hogy svéd úti okmányokkal látta el vagy védett házakba menekítette őket. A Vörös Hadsereg 1945 januárjában letartóztatta, a szovjet hatóságok állítása szerint 1947-ben börtönben halt meg, de egyes források tudni vélik, hogy még évekkel később is fogolyként élt.

A diplomata vagyonának kezelője a SEB svéd banknál azt kérvényezte a hatóságoktól, hogy Wallenberget hivatalosan is nyilvánítsák halottnak. A skandináv adóhivatal igazgatója a Svenska Dagbladetnek elmondta: úgy véli, hogy ősszel születik döntés a diplomata halottá nyilvánításáról.

Wallenberg Svédország leggazdagabb és legbefolyásosabb nagytőkés dinasztiájához tartozott. A zsidók mentésében vállalt szerepéért egyebek mellett az Egyesült Államok díszpolgárságával is kitüntették.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »