Holtpontra jutottak a török-EU tárgyalások

Holtpontra jutottak a török-EU tárgyalások

Holtpontra jutottak a Törökországgal szemben alkalmazott schengeni vízumkényszer eltörlésére vonatkozó tárgyalások, az Európai Bizottságnak “új formulával” kell előállnia a probléma megoldásához – figyelmeztetett Volkan Bozkir európai ügyekért felelős török miniszter, aki Johannes Hahn uniós bővítési biztossal tárgyalt pénteken Brüsszelben.

Recep Tayyip Erdogan török elnök és Angela Merkel német kancellár Berlinben – DPA

Sajtótájékoztatóján a tárcavezető kijelentette, jelen pillanatban “nem nagyon bízik benne”, hogy létrejön a vízumliberalizációs megállapodás a felek között.

A török miniszter szavai fokozzák az aggodalmakat az Európai Unió és Törökország közötti migrációs egyezmény jövőjét illetően. Sokan ugyanis attól tartanak, hogy amennyiben az unió nem szünteti meg a vízumkötelezettséget, a törökök válaszlépésként megnyitják a határokat az EU-ba igyekvő migránsok előtt.

Törökország nem kap vízummentességet, ha nem teljesíti a feltételeket

Törökország nem kap vízummentességet, ha nem teljesíti a feltételeket – jelentette ki az Európai Bizottság elnöke Berlinben. Jean-Claude Juncker azt mondta: nem aggódik, hogy emiatt megbukna a török-EU megállapodás. Pedig a török vezetők hajthatatlanok a vízum kérdésében.

Bár Törökország azt állítja, hogy a vízumliberlizációhoz szükséges 72 kritérium közül mindet teljesítette, ez azonban nem igaz. Az egyik legnagyobb problémát a török terrorellenes törvény jelenti – mondta Egeresi Zoltán Törökország-szakértő, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója az M1 Ma reggel című műsorában.

Az igaz, hogy Törökország komoly hadjáratot folytat különböző terrorszervezetek ellen, viszont ez a jogszabály meglehetősen tág teret enged a terrorcselekmények támogatásának definiálására, így ennek keretében újságírókat is letartóztatnak. Ez nagyon fontos politikai kérdés mind Törökországban, mind az EU-ban, és úgy tűnik, ebben nem lesz előrehaladás – magyarázta.

Így viszont veszélybe kerülhet a márciusi török-EU megállapodás, amely értelmében Törökország nem engedi tovább a migránsokat Európa felé. A szakértő szerint a számok azt mutatják, eredményesen működik a mechanizmus, hisz 2016 első három hónapjában körülbelül 150 ezer ember jutott el Görögországba, áprilisban viszont kevesebb, mint 4 ezer.

Úgy vélte, Törökország a tárgyalásokon nagyon jó pozícióban van, és igyekszik a lehető legtöbbet kihozni a migránsválság adta lehetőségekből. A legfontosabb török célkitűzések a vízumliberalizáció, az EU-s csatlakozás újabb fejezeteinek megnyitása és a pénzkérdés voltak, ezek egy részét már elérték – emelte ki Egeresi Zoltán.

Bár a vízummentesség tekintetében nem kíván engedni a török vezetés, a könnyítés csak azoknak jár majd, akik megfelelő útlevéllel rendelkeznek – emelte ki a kutató. Mivel az új és drága papírokat júniustól kezdik majd kibocsátani, és jelenleg a török társadalom 10-15 százalékának van csak útlevele, így nem várható, hogy azonnal hatalmas török vagy kurd tömeg indul el Európa felé – húzta alá.

MTI / M1 Ma reggel

The post Holtpontra jutottak a török-EU tárgyalások appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »