Holtponton a rendőrháború

Holtponton a rendőrháború

Olyan prioritás volt, amely elodázta az összes koalíciós problémát, és esélye volt arra, hogy szétverje a jelenlegi kormánykoalíciót. A biztonsági erők közti konfliktus megoldása azonban valahogy homályba veszett.

Két hónap is eltelt azóta, hogy Eduard Heger kormányfő rendkívüli aggodalmának adott hangot a rendőrségen belül kialakult helyzet kapcsán, és bejelentette, hogy létrejön egy munkacsoport a jogállamba vetett bizalom helyreállítására. Éles kijelentések következtek a koalícióból való kilépésekről, és egy újabb kormányválság körvonalazódott. Egyelőre azonban nem történt semmi, és a rendőrháború törvényi megoldásai mellékvágányra kerültek, írja a hnonline.sk portál. Mária Kolíková igazságügyi miniszter szerint a koalíció napirenden hagyta ugyan a témát, de amint az tudvalevő, a koalíció nem jutott egyezségre a kérdésben.

Gyors változások nem lettek – lett viszont gyors összecsapás

Pedig Eduard Heger kormányfő és pártfőnöke, Igor Matovič is jelezte, hogy a kormány kész expressz gyorsasággal végrehajtani a szükséges változtatásokat.

Megoldásokat javaslunk, és rövidített eljárásban nagyon gyorsan elfogadjuk azokat. Ha nem tesszük meg ezt, akkor ennek a koalíciónak nincs létjogosultsága”

– nyilatkozta szeptemberben az OĽaNO elnöke. A változtatások egy szakértői csoport ötletein alapultak volna, amelyet Matovič a konklávéhoz hasonlított. Folyamatosan működött volna, és gyakorlatilag azonnali megoldásokat hozott volna. A minisztériumok, ügyészségek és bíróságok képviselőiből álló bizottság azonban még október befejezte az üléseit. Összesen 17 javaslatot dolgozott ki, ám ezeket a kormány hivatalosan sohasem mutatta be.

Az ajánlások között szerepelt a Büntető Törvénykönyv 363. paragrafusának megváltoztatása is, a speciális és a főügyészség elváalsztása vagy a Titkosszolgálat jogkörének csökkentése. Az intézkedéscsomagot akkor mutatták volna be, ha megszületik a politikai megállapodás ezt illetően. A Sme rodina mozgalom azonban előre bejelentette, hogy nem ért egyet ezekkel az elképzelésekkel, amire válaszul azt az üzenetet kapta az OĽANO képviselőitől, hogy akkor nincs helyük a kormányban.

Ha kirúgnak bennünket a kormányból, készek vagyunk ellenzékbe vonulni”

– reagált Kollár ekképpen erre, és Szlovákia egy újabb koalíciós válság küszöbére került. A tárgyalások a témában azonban fagypontra kerültek. A Sme rodina mozgalom a Koalíciós Tanács egyik ülésén állítólag azt mondta a partnereknek, hogy nincs miről vitatkozni, amíg elő nem állnak a paragrafus megfogalmazásával. A konkrét jogalkotási javaslattal Kolíková állt elő, megállapodás azonban nem született a vitatott „háromszáz hatvanhármas” módosítására, így maradt a csend.

Új kezdeményezések vannak – de megoldás egyelőre nincs

Hírdetés

A vitát néhány napja Alojz Baránik, az SaS tagja élesztette fel, aki a soron következő parlamenti ülésre egy javaslatot nyújtott be a legfőbb ügyész jogköreinek módosítására. Kollárék azzal vádolták meg a képviselőt, hogy ezt a többiekkel való egyeztetés nélkül tette, ezért vonja vissza a javaslatot vagy halassza azt a parlament jövő évi ülésére.

Saját megoldással állt elő Veronika Remišová (Za ľudí) befektetési miniszter is, ami azt jelzi, hogy az ügyben jelenleg az illetékesek nem járnak el.

Azt szemlélteti, hogy a „háromszáz hatvanhármas” ügyében nincs megegyezés a koalíción belül”,

magyarázta Kolíková hozzáfűzve, Baránik és Remišová javaslata két olyan alternatívát jelent, amelyeket a partnereknek ő maga is felajánlott. 

A tárcavezető azt tervezi, hogy még idén novemberben a szokásos jogalkotási folyamattal előterjeszti a Büntető Törvénykönyv átfogó módosítását, ami tartalmazni fogja a szóban forgó paragrafus módosításait is. Ez azt jelenti, hogy az anyag leghamarabb jövőre kerülhet a parlamenti testület elé. A következő hónapokban tehát nem kerül sor olyan jogszabályozásra, amely a rendőrségen belüli háborút megoldaná.

A legégetőbbnek kikiáltott kérdés megoldására tehát nem került sor, időközben pedig megjelentek új ellentétek a koalíción belül a reformokat illetően, amelyek a régi konfliktusokat elfedték.

Jelenleg leginkább a világjárvány elleni küzdelem foglalkoztatja a koalíciót, pedig a korrupcióellenes küzdelem és az állam megtisztítása olyan téma, amelyek kormányra segítették az OĽaNO mozgalmat. Matovič is új témát talált, és az állam általa oly sokat szorgalmazott megtisztításáról az ő szájából sem hallani semmit. Most éppen az adóreformmal állt ki a nyilvánosság elé.

A kormány tétlensége megerősíti tehát a társadalmon belüli jogos szkepticizmust.

Az AKO ügynökség októberben készített felmérése alapján, a választók 43,5 százaléka gondolja úgy, hogy a rendőrháború kitörése után sem változik semmi, 17,5 százalékuk pedig a helyzet súlyosbodására számít. Az adatgyűjtés azt is megmutatta, hogy az emberek nem bíznak a biztonsági erőkben. A legnagyobb bizalmat a Nemzeti Bűnügyi Ügynökség (NAKA) szerezte meg, de ez is csak 21,8 százalékot kapott a választóktól.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »