Holokauszttagadásért feljelentették a SRI egyik volt tisztjét

Holokauszttagadásért feljelentették a SRI egyik volt tisztjét

Holokauszttagadásért jelentette fel az Antiszemitizmust Figyelő Központ (MCA) a bukaresti legfőbb ügyésznél Vasile I. Zărnescu állítólagos tartalékos hírszerzőtisztet, aki könyvében a „világtörténelem legnagyobb hazugságának” nevezte a holokausztot.

Vasile_ZARNESCU1_bA Hotnews hírportál hétfői, az MTI által is ismertetett cikke szerint a „Holokauszt – ördögi rémmese” című vaskos, csaknem ezer oldalas könyvet 99,5 lejért forgalmazza a rangos bukaresti Mihai Eminescu könyvesbolt, és interneten is rendelhető. A napokban bemutatott kötet borítóján látható fotón Zărnescu a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) egyenruhájában mutatkozik.

Az MCA a vádhatósághoz intézett levélben felhívta a figyelmet, hogy mind a DacoRomana kiadó, mind a Mihai Eminescu könyvesbolt fenntartás nélkül közreműködött egy olyan könyv megjelentetésében és forgalmazásában, amely „tagadja a Holokauszt hatmillió áldozatának – köztük másfélmillió gyermeknek – a létezését és halálát, gúnyt űzve mind az áldozatok hozzátartozóiból, mind a túlélőkből”.

A legfőbb ügyészhez intézett levél külön felhívja a figyelmet arra a körülményre, hogy Zărnescu a SRI tartalékos tisztjeként írja alá írásait. A Justitiarul.ro honlapon publikált önéletrajz szerint a 67 éves szociológus végzettségű Zărnescu 1991-től 2002-es leszereléséig volt a román hírszerzés tisztje, majd a Románok Nemzeti Egységpártjában (PUNR) és a Nagy-Románia Pártban politizált.

Geta Vodiţa, a Mihai Eminescu könyvesbolt kereskedelmi igazgatója a Hotnewsnak elmondta, tájékozódni fog az ügyben, és ha úgy ítélik meg, hogy a kötet tartalma „sérti bizonyos emberek érdekeit”, akkor visszavonják a polcokról. Hozzátette, ők csak a könyv forgalmazásáért felelősek, annak tartalmáért a kiadó vonható felelősségre.

holocaustul-go_b

Geo Stroie, a DacoRomana kiadó képviselője ugyanakkor a hírportálnak úgy nyilatkozott, hogy egy demokratikus országban biztosított a véleményszabadság, mindemellett alkotmány- és románellenesnek nevezte a holokauszt tagadását tiltó jogszabályt. „A holokauszt azt jelenti, hogy egy zsidót kemencében elégetnek csak azért, mert zsidó. Márpedig Romániában ilyesmi nem történt. Ha létezett, akkor valószínűleg Németországban. Én nem vonom kétségbe a holokausztot, mindössze azt állítom, hogy Romániában nem létezett” – jelentette ki a Hotnewsnak Stroie.

Romániában 2002 óta büntetik a holokauszt tagadását. Egy tavaly elfogadott törvénymódosítás szerint a holokauszt következményeinek „nyilvánvaló minimalizálásáért” is hat hónaptól három évig terjedő börtönbüntetés vagy bírság jár.

A román állam csak a kétezres évek elején ismerte el, hogy a Ion Antonescu vezette kormány felelős volt több mint negyedmillió zsidónak az 1941-44-es időszakban történt legyilkolásáért. Egy tavalyi felmérés szerint Romániában a felnőtt lakosság kétharmada hallott a holokausztról, többségük pedig a „zsidók németek általi kiirtását” érti alatta.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »