Hologramon maradnak velünk a holokauszttúlélők

Hologramon maradnak velünk a holokauszttúlélők

Képzeljük el egy pillanatra, hogy lehetőségünk nyílik egy holokauszttúlélővel vagy más, történelmi események szemtanújával beszélgetni. Mit kérdeznénk tőle? Egy amerikai kezdeményezésnek köszönhetően ez a lehetőség nem is annyira valószínűtlen, köszönhetően az interaktív 3D-technológiának.

A szóban forgó projektet a Dél-kaliforniai Egyetem technológiai kutatóintézete hívta életre a Shoah Alapítvánnyal karöltve, együttműködésben a Conscience Display csoporttal, melynek szakterülete az interaktív digitális történetmesélés.

Ennek keretében több mint ezer kérdést tettek fel az első alanynak, Pinchas Gutternek, majd válaszait – melyek teljes hossza körülbelül 25 órát tesz ki – 3D-kamerákkal videóra vették. Az anyag ezután átesett a számítógépes nyelvi feldolgozáson, lehetővé téve azt, hogy a tesztcsoport résztvevői által a hologramnak feltett kérdések releváns válaszokat eredményezzenek – írja a Jwtintelligence.com. (A kérdéseket a beszédfelismerő algoritmus értelmezi, majd megpróbál releváns válaszokat találni az előre felvett anyag adatbázisában. A találatot pedig lejátssza a kérdezőnek.)

Igen, jól olvasták, a nézők nem egyszerűen egy képernyőtől kérdezhetnek, hanem egyenesen Pinchas Gutter hologramjától, amelyet az egyetem kutatóintézetének úgynevezett Light Stage technológiája tesz lehetővé. A projekt sikerén felbuzdulva pedig további tizenkét holokauszttúlélővel készült interjú ilyen formán történő feldolgozása van tervben.

Egyre egyértelműbb tehát, hogy az új technológiáknak nem csak a szórakoztatóiparban van szerepe, ezt jól példázza az említett történet is.

Amúgy a hologramot felhasználó vagy a valóságba más módon háromdimenziós képet vetítő-illesztő technológiák nagy jövő előtt állnak. Néhány hete alkalmunk nyílt működés közben megnézni Közép-Európa egyetlen Microsoft Hololensét. Az úgynevezett mixed reality eszközzel kapcsolatban Velvárt András, a 360World kutatás-fejlesztési igazgatója már akkor kiemelte, annak nemcsak a szórakoztatóiparban, de az oktatásban is hatalmas szerepe lesz. Sokkal könnyebb megérteni az emberi test működését például, ha 3D-ben látjuk és körbejárhatjuk, belenézhetünk, mintha kétdimenziós képről kell megtanulni ugyanazt – fogalmazott akkor Velvárt, de véleménye szerint akár egy pókiszonyos embert is könnyebb lehet kigyógyítani úgy a betegségéből, ha veszélytelen pókhologramokat jelenítünk meg neki.

Emellett az igazgató megemlítette a Microsoft és a NASA együttműködését, melynek révén a kutatók a marsjáró által küldött fotókból létrehozott háromdimenziós digitális térben tanulmányozhatják majd a Hololens segítségével a bolygó felszínét, azaz virtuálisan bejárhatják azt a területet, amelyet robotautó meglátogatott.

És ez nem jövő, hanem a jelen. Londonban máris egy női hologram „áll” a Holborn állomás mozgólépcsőjénél, és arra kéri a közlekedőket, hogy a lépcső mindkét oldalát használják, elkerülve ezzel a feltorlódást. Időnként pedig dalra is fakad a digitális hölgy. S hogy ennek mennyi értelme van? Az biztos, hogy sokkal inkább felkelti az emberek érdeklődését, mint egy egyszerű figyelemfelkeltő tábla.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »