Holnaptól oltják a gyermekeket is

Holnaptól oltják a gyermekeket is

Az országos programhoz igazodva szerdától a háromszéki oltási központokban is megkezdik az 5–11 év közötti gyermekek koronavírus elleni oltását.

Háromszéken mind az öt város oltási központjában fogadják a gyermekeket oltásra, de csak Sepsiszentgyörgyön állítanak fel külön oltóvonalat erre a célra, ezért a Dália utcai központba nem muszáj előre bejelentkezni, a másik négy város esetében ellenben időpontot kell kérni telefonon vagy az internetes koronaplatformon – közölte lapunk érdeklődésére Ágoston László megyei közegészségügyi igazgató. A gyermekek oltása kizárólag a szülő vagy a törvényes képviselő beleegyezésével történik, a két dózis között éppúgy huszonegy napnak kell eltelnie, mint a felnőttek esetében. Az 5–11 év közötti gyermekek a Pfizer/BioNTech cég által számukra kifejlesztett Comirnaty vakcinát kapják, mindkét esetben 10 mikrogrammot, tehát kevesebbet, mint a felnőttek. Ha a két oltás közötti időszakban a gyermek betölti a tizenkét évet, a második dózisnál is ugyanazt az adagot kapja – tájékoztat az egészségügyi minisztérium.

Hírdetés

Kérdésünkre, hogy az utóbbi időben milyen gyakorisággal jegyeztek Háromszéken koronavírussal való megfertőződést kiskorúak, köztük kisgyermekek esetében, Ágoston László elmondta, a múlt héten például hétfő kivételével mindennap tíz fölött volt az igazolt fertőzés a tizennyolc év alattiak körében, 17-én tizenhét esetben volt pozitív az elvégzett teszt eredménye. Az öt év alattiak sorában naponta 1–4 fertőzést igazoltak, hasonló volt a helyzet az 5–12 év közöttieknél, a 12–18 éves korcsoportban január 18-án tíz pozitív eredményt jegyeztek, ami az aznapi megyei új esetek 11 százalékát tette ki. Köztudott, hogy ezek a számok nem minden esetben tükrözik a vírus elterjedtségét, hiszen a gyermekeknél ritkábbak a tünetek.

Az oltási központok telefonon elérhetőek a következő hívószámokon: Sepsiszentgyörgy – 0787 588 012, Kézdivásárhely – 0790 238 673, Kovászna –  0757 097 664, Barót – 0786 323 684, Bodzaforduló – 0790 238 676.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »