Hollik: A főpolgármester szerint mindenki más hibás, csak ő nem

A Fidesz kommunikációs igazgatója Facebook-bejegyzésében tisztázott néhány tényt a Pesti úti Idősek Otthonával kapcsolatban.

Hollik István közölte, hogy a budapesti fertőzöttek egynegyede ebben, a Fővárosi Önkormányzat által fenntartott, Pesti úti Idősek Otthonában van.

A fenntartó nem biztosított védőfelszerelést, ezt utólag a Megyei Védelmi Bizottságnak kellett megtennie. A fenntartó Fővárosi Önkormányzat nem tudott eleget tenni annak a kötelezettségének, hogy legyen orvos az intézményben. Ezt a hatóságoknak kellett elrendelnie – olvasható a bejegyzésben.

Karácsony Gergely főpolgármester szerint mindenki más hibás, csak ő nem. Őt szerinte fenntartóként nem terheli felelősség – írta végezetül a kommunikációs igazgató. (Facebook)

Karácsony: szűrésre van szükség az idősotthonokban

Szűrés, szűrés és szűrés kell a védekezéshez, a járvány megfékezéséhez, különösen ott, ahol sok idős él együtt – írta Budapest főpolgármestere csütörtökön a közösségi oldalán.

Karácsony Gergely emlékeztetett: ezért kezdeményezte szerdán a kormányülésen, hogy kezdődjön el haladéktalanul az ország összes idősotthonában a koronavírus-szűrés, és erre ígéretet is kapott a kormánytól.

Hírdetés

Ahol sok idős, beteg ember él egy helyen, ott különösen nagy a járvány kockázata – folytatta -, nem véletlen, hogy Franciaországban a halálesetek harmada kötődik a nyugdíjasházakhoz, és kiemelten sok fertőzött van az ilyen otthonokban Olaszországban, Spanyolországban, Belgiumban is.

Karácsony Gergely szerint azt, hogy hány fertőzött van a nyugdíjasotthonokban, “azt onnan tudhatjuk csak, ha szűrünk és ezeket az adatokat nyilvánosságra is hozzuk”.

Megjegyezte: a főváros ezt tette a saját fenntartású nyugdíjasotthonaiban saját forrásból beszerzett szűrésekkel. Szerda óta a Pesti úton a mentőszolgálat is végez gyorsteszteket – tette hozzá.

A főpolgármester írt arról is, hogy a fővárosi fenntartású idősotthonokban a napokban vizsgálódott a kormányhivatal, és mindent rendben talált. A Pesti úti otthonba annak a kórháznak a vezetése látogatott el, amelybe járvány előtt és járvány idején is a betegeket szokták vinni onnan. “A nekünk átadott információ szerint a kórház orvosai is rendben találták mindent” – tette hozzá.

Karácsony Gergely írt arról is, hogy heroikus munkát végeznek ezekben az otthonokban az orvosok és az ápolók, akiket ezért megbecsülés illet.

“Amiben ők is, mi is némi hiányt szenvedünk, azok a védőfelszerelések, a főváros eddig is, és ezután is azon dolgozik, hogy ezeket beszerezze” – tette hozzá, megjegyezve, hogy szerdán például plexi arcmaszkokat sikerült szerezniük.

Karácsony Gergely kitért arra is, szerdán a kormányülésen ígéretet kapott, hogy a főváros végre megkapja a védekezéshez szükséges információkat az operatív törzstől.

“Ehhez képest ma is a sajtótájékoztatóból tudtuk meg az önkormányzat fenntartásában működő intézményre vonatkozó információkat” – jegyezte meg.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »