Hollandiába látogatott Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita

Hollandiába látogatott Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita

Kocsis Fülöp érsek-metropolita november 11. és 13. között látogatott Hollandiába, ahol Wassenaarban és Hágában járt.

A wassenaari Szent József-parókia vezetői fogadták Kocsis Fülöp érseket, illetve a vele érkező öt végzett szeminaristát és Raphael Painsi chevetogne-i diakónust. Kocsis Fülöp a parókián találkozott a rotterdami római katolikus püspökkel, Johannes H. J. van den Hendével, akivel egy órán keresztül beszélgettek aktuális témákról.

November 11-én körülbelül száz gyermek és ugyanennyi szülő gyűlt össze a wassenaari templomnál Szent Márton ünnepe alkalmából. Leo Elshout lelkipásztor néhány szót szólt a tours-i püspök életéről. A gyerekek ezután házról házra jártak, énekeltek, verset mondtak és ezért gyümölcsöket és édességet kaptak. 

November 12-én a Hollandiai Római Katolikusok Egyházközségi Tanácsa és a Hágai Csoport magyar napot rendezett Wassenaarban, amelyre az ország minden részéből érkeztek magyar hívek. A rendezvényen jelen volt Urbán Ákos, a Hollandiai Magyar Szövetség elnöke, valamint Kocsis András, Magyarország hollandiai nagykövete is.

Először Füzy Dóra, az egyházközségi tanács elnöke mondott köszöntőt, majd Kovács Marcell és Barkaszi Morjemke verssel üdvözölte Kocsis Fülöp érseket. Ezután a gyerekek átvonultak Keresztelő Szent János Iskolába, ahol színes programok várták őket. A felnőttek előadásokat hallgathattak: Ruszinkó Szergej a görögkatolikus egyház történetéről a honfoglalás előtti időktől napjainkig, Kocsis Fülöp pedig a családról szóló szinódusról szólt.

Délután Tápai Katalin, a Hágai Magyar Katolikusok elnöke köszöntötte a magyar nap résztvevőit. Ezután Kovács Kata vezetésével a Hágai Magyar Énekkar adott koncertet, amelyen közreműködött Kirkósa Orsolya, Kovács Kata, Bálint Gábor, Mester Blanka, Kovács Marcell, Barkaszi Morjemke szólisták, valamint Szalai Éva zongoraművész.

A magyar nap végén a hajdúdorogi érsek és kísérete ellátogatott Hágába, a Szláv-Bizánci Egyházközség Urunk Színeváltozása-kápolnájában tartott vecsernyére. Benedict Rijnenberg, a szláv közösség elnöke megköszönte a görögkatolikus főpásztoroknak, hogy Lakatos László nyugalmazott görögkatolikus pap tizenöt éven keresztül szolgálhatott a helyi szláv-bizánci, a görögkatolikus és a római katolikus egyházközösségekben.

November 13-án, vasárnap a wassenaari Szent József-templomban tartottak püspöki szent liturgiát, amelyen magyar, ószláv, ukrán, német és holland nyelven imádkoztak. A liturgián részt vett Ton Peters és Antoon Egging holland lelkész, akik rendszeresen celebrálnak a magyar nyelvű római katolikus szentmiséket. A szertartáson az Utrechti Bizánci Kórus és a nieuwegeini Lysenko Kórus énekelt. A szentmise végén Kocsis Fülöp érsek egyenként megáldotta a gyerekeket.

A liturgia után a Szent Adalbert Középiskolában rendeztek fogadást a vendégek számára, majd az ünnepi program az Utrecht-i Bizánci Kórus és a Horn-i Bizánci Kórus koncertjével zárult Szent József-templomban. 

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »