Hollandia partjainál a vártnál gyorsabban emelkedhet a tengervíz

Az alacsonyan fekvő Hollandia partjainál a vártnál gyorsabban emelkedhet a tengervíz, 2100-ra akár két méterrel is – közölte a Holland Királyi Meteorológiai Intézet (KNMI).

Ha az üvegházhatású gázok kibocsátásának mértéke nem csökken, a holland partoknál az évszázad elejéhez képest 2100-ra 1,2 méterrel növekedhet a tengerszint. "Ahogy a Déli-sarknál az antarktiszi jégtakaró olvadása felgyorsul, a kétméteres vízszintemelkedés is bekövetkezhet" – tették hozzá a szakértők.

A KNMI új adatai saját kutatásaikon és az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) augusztusi jelentésén alapulnak.

A tengerszint-emelkedés mértékét az eddigiekhez képest felfelé korrigálták. 2014-ben még arra jutottak, hogy 2100-ra legfeljebb egy métert emelkedik a vízszint.

Hírdetés

A vízszint emelkedése mellett a KNMI előrejelzésében a száraz tavaszok és nyarak számának megnövekedésére és a szélsőséges nyári esők, heves viharok gyakoribbá válására is felhívta a figyelmet.

"Klímánk egyre jobban a dél-európai klíma irányába halad" – írják.

Hollandiát a folyók medre és az Északi-tenger partja mentén több ezer kilométer hosszan gátak védik, egy nemzeti alap finanszírozza ezek fenntartását és fejlesztését.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »