Hollandia még 21 ezer embert menekíthet ki Afganisztánból

Az elmúlt hetekben a holland külügyminisztérium több mint 40 ezer e-mailt kapott az erre a célra létrehozott címre, és a kérelmezők több mint fele jogosult lehet arra, hogy kimenekítsék Afganisztánból – jelentette szerdán a helyi sajtó.

Sigrid Kaad külügyminiszter és Ank Bijleveld honvédelmi miniszter kedd este a holland parlamentben arról számolt be, hogy a külügyminisztérium által létrehozott e-mail-címre beküldött kérelmek száma a valóságban magasabb, mivel egy megkeresés több ember menedékkérelmét is tartalmazza. A kérelmek többsége szorosan kapcsolódik ahhoz a holland parlament által augusztus közepén elfogadott indítványhoz, miszerint Hollandiának kötelessége mindenkit befogadni Afganisztánból, aki az ország érdekeiért dolgozott és a holland kontingens munkáját segítette.

Hírdetés

A külügyminisztérium tüzetesen megvizsgálja a személyes információkat tartalmazó e-maileket, hogy megállapítsa hány ember jogosult Hollandiában letelepedni.

A külügyi statisztikák szerint eddig 1673 személyt – köztük 708 holland állampolgárt, 371 afgán tolmácsot, 211 nagykövetségi dolgozót és családtagjaikat, valamint segélymunkásokat – evakuáltak azóta, hogy a tálib erők augusztus közepén átvették a hatalmat az országban. Augusztus 26-án Hollandia leállította az evakuálást.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »