Hollande esélytelen a 2017-es elnökválasztáson?

Francois Hollande francia államfőnek továbbra sincs semmi esélye, hogy bejusson a második fordulóba a jövő májusi elnökválasztáson, s még a múlt héten lemondó gazdasági minisztere, Emmanuel Macron is megelőzné őt – derül ki a TNS-Sofres közvélemény-kutató intézet felméréséből, amelyet szerdán ismertetett a Le Figaro című napilap.

Az 1006 választókorú francia állampolgár megkérdezésével szeptember 2–5. között készült felmérés kilenc feltételezett esetben vizsgálta, hogy a jelenlegi elnöknek kihívóitól függően mekkora esélye van továbbjutni az első fordulóból.

Francois Hollande 11 és 15 százalék közötti eredményre számíthat az első fordulóban, s nem volt olyan forgatókönyv, amelyben továbbjutna. Még a személyes ambíciói miatt múlt pénteken lemondó Emmanuel Macron gazdasági miniszter is az elnök előtt végezne 15-20 százalékkal, de a második fordulóba már ő sem jutna be.

Valamennyi feltételezés szerint jövő májusban a 2002-es elnökválasztási felállás ismétlődhet meg, miszerint a második fordulóban a jobboldali jelölt és a Marine Le Pen vezette, szélsőjobboldali Nemzeti Front elnökjelöltje mérkőzhet meg egymással.

A két legesélyesebb jobboldali jelölt, Alain Juppé és Nicolas Sarkozy is bejutna a második fordulóba Marine Le Pen, a Nemzeti Front elnöke mellett, de csak az előbbi győzné le már az első fordulóban a bevándorlás- és EU-ellenes párt vezetőjét.

Ha Alain Juppé a jobboldal elnökjelöltje, ő 33 százalékra számíthat Le Pennel szemben, aki 29 százalékot érne el, míg Francois Hollande 14 százalékkal alulmaradna. Ez az egyetlen olyan forgatókönyv, amelyben nem Marine Le Pen nyeri meg az első fordulót. Amennyiben viszont Nicolas Sarkozy lesz a jobboldali jelölt, az első fordulót Le Pen nyeri meg 29 százalékkal, a volt államfő pedig 27 százalékra számíthat.

Francois Hollande még nem jelezte, hogy újra indul-e az elnöki székért, illetve a baloldal januári előválasztásán, ahol minden korábbi felmérés szerint is legesélyesebb kihívója Emmanuel Macron lehetne. A 38 éves, szociálliberális politikus márciusban önálló politikai mozgalmat alapított En marche (Indulás!) elnevezéssel, amelynek célja felülemelkedni a bal- és jobboldali megosztottságon, de még ő sem jelentette be, hogy indul-e az elnökválasztáson vagy a baloldalijelölt-állító választáson.

A jobbközép köztársaságiak közül eddig 13 vezető politikus jelentette be, hogy megméreti magát az elnökjelöltségért rendezett kétfordulós választáson, amelyet november 20-án és 27-én rendez a francia jobboldal. A jobboldalijelölt-állítás azért döntő a 2017-es elnökválasztás szempontjából, mert a kormányzó baloldalon olyan nagy a megosztottság, hogy elemzők szerint is a második fordulóba Marine Le Pen mellett csak a jobboldali jelölt tud majd bejutni, akinek minden esélye megvan a győzelemre a Nemzeti Front jelöltjével szemben. A jobboldali előválasztás második fordulójába jelenleg Nicolas Sarkozy volt államfőnek és volt külügyminiszterének, Alain Juppének van esélye bejutni.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »