Hollande az egész országba eljuttatna egy kis calais-i kuplerájt

Nem lesznek a calais-ihoz hasonló táborhelyek Franciaországban – hazudta Francois Hollande. A francia köztársasági elnök az áljobboldali ellenzéknek válaszolt, amely élesen bírálja a szocialista kormányzat tervét az észak-franciaországi Calais-ban spontán kialakult migránstábor felszámolásáról és a táborlakók elosztásáról az ország üresen álló állami intézményeiben.

“Az a szándékunk, hogy teljesen felszámoljuk Calais-t, és az egész ország területén létrehozunk befogadóközpontokat, kis egységeket 40-50 ember részére, korlátozott, 3-4 hónapos időszakra, egyeztetve a helyi önkormányzati vezetőkkel és a (migránsokat segítő) egyesületek részvételével” – mondta az államfő a kelet-franciaországi Tours-ban egy befogadóközpontban tett látogatásán.

A tours-i befogadóközpont az egyike annak a 164-nek, amelyekben eddig mintegy hatezer embert helyeztek át Calais-ból. A kikötővárosba hétfőn látogat el Francois Hollande. ”Megoldjuk, hogy emberségesen, méltón lássuk el azokat, akik beadják a menedékkérelmüket, a többieket kitoloncoljuk. Ez a szabály, ők is jól tudják” – keménykedett az államfő.

10 ezren is lehetnek Calais-nál

A kormány két héttel ezelőtt ígértet tett arra, hogy a tél beállta előtt felszámolja a dzsungelnek is nevezett tábort, ahol 6 és 10 ezer közé tehető a táborlakók száma. A határváros már évek óta a sáskajárás egyik gócpontjának számít. A rendkívül rossz egészségügyi körülményeiről ismert, hevenyészett táborban élők többsége abban reménykedik, hogy a Franciaországot Nagy-Britanniától elválasztó La Manche csatornán, vagy az alatta húzódó alagúton keresztül eljuthat az Egyesült Királyságba.

A betolakodók ezért újra és újra farönkökből és más anyagokból készült akadályokkal lassításra kényszerítik a kikötőbe vezető úton haladó teherautókat, hogy aztán azokra felkapaszkodva a Nagy Britanniába tartó kompok fedélzetén elrejtőzhessenek.

A jövő évi elnökválasztást megelőző aljobboldali jelöltállító választás jelenleg zajló kampányának egyik fő témája a migráció és a calais-i helyzet.

Mindenkinek jutna a jóból

A Le Figaro című napilap tíz napja hozta nyilvánosságra azt a belügyminisztériumi dokumentumot, amely szerint a tárca a helyi önkormányzatok bevonása nélkül felmérte és összeírta azokat az üres vidéki létesítményeket, ahol elhelyezhetők lennének a calais-i sátortábor lakói.

A lap azt írta, hogy a kormány becslése szerint mintegy 12 ezer férőhelyre van szükség ahhoz, hogy az év végéig felszámolható legyen a calais-i tábor. Párizst és Korzikát kivéve – ahol legmagasabb a külföldiek aránya – a kormány valamennyi régióban létre kíván hozni új befogadóközpontokat. A belügyi tárca korábban egyeztetést ígért, de miután ez elmaradt, az ellenzéki politikusok egy része, köztük Nicolas Sarkozy volt államfő azzal vádolta meg a kormányt, hogy “több száz mini-Calais-t” akar létrehozni az országban. Ezt a feltételezést az államfő most visszautasította.

“Nem számolunk fel egy tábort anélkül, hogy ne biztosítanánk megoldásokat. Az felelőtlenség” – mondta Francois Hollande annak a Calais-hoz közeli, Sangatte-ban működött egykori migránstábornak a 2002-es bezárására utalva, amelyet Nicolas Sarkozy még belügyminiszterként rendelt el.

Francois Hollande becslése szerint az elmúlt évhez hasonlóan Franciaország idén is mintegy 80 ezer menedékkérőre számíthat.

A BFM hírtelevízióban ismertetett felmérés szerint a franciák 76 százaléka egyetért a calais-i dzsungel felszámolásával, de 57 százaléka ellenzi a menedékkérők elosztását az országban.

(MTI nyomán)

Makikkal hemperegni jár a calais-i dzsungelbe az önkéntesek egy része – főleg a nők üzekednek kedvtelésből a kontinensfoglalókkal

Az orrát ripityára törték, fogát kiverték – bevándorlópatkányok támadtak meg egy magyar kamionost Calais-nál


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »