Holland csapás a burka ellen

A holland parlament alsóháza alapvető biztonsági okokra hivatkozva megszavazta az arcot takaró iszlám fátyol, valamint minden arcot takaró öltözet, beleértve a sí maszk és a bukósisak közterületen viselésének betiltását – közölte a La Libre Belgique belga napilap internetes oldalán kedden.

A holland parlament alsóháza által megszavazott, de a szenátus jóváhagyását igénylő döntés szerint az arc láthatóságát és a személy azonosíthatóságát biztosítani kell olyan nyilvános helyeken, mint a kormányzati épületek, a tömegközlekedési eszközök, az iskolák és kórházak.

A törvény megsértőjének 405 eurós (mintegy 125 ezer forint) büntetést kell fizetnie.

A jogszabályt ismertető alsóházi közlemény szerint, mindenkinek joga van kedve szerint öltözködni. Az öltözködés szabadsága csak azokban az esetekben korlátozott, ahol a biztonság és a szolgáltatások elégséges biztosítása érdekében a láthatóság elengedhetetlen.

Mark Rutte holland miniszterelnök májusban, a törvényjavaslat bemutatásakor hangsúlyozta, az intézkedésnek nincs “vallási gyökere”.

A tájékoztatás szerint Geert Wilders, az iszlámot bíráló, a bevándorlást ellenző holland ellenzéki Szabadság Párt (PVV) vezetője sokszor javasolta már a vallási jelkép betiltásának törvényi szabályozását, de mindeddig ellenállásba ütközött.

Toroczkai: Ásotthalom a passzív helyzetbe került Országgyűlésnek üzent

Toroczkai László, Ásotthalom polgármestere pénteken nyilatkozott a Hír TV Magyarország élőben című műsorában a napokban elfogadott “preventív intézkedéscsomag” kapcsán, amely a település közösségének hagyományait hivatott megvédeni a tömeges illegális bevándorlás okozta kulturális változásokkal szemben, valamint nemet mond annak a propagandának, amely megkérdőjelezi, hogy a család alapja egy férfi és egy nő kapcsolata.

Európában elsőként, 2010-ben Franciaország tiltotta be az arcot takaró fátyol, a burka és a nikáb viselését közterületen. Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) 2014-es ítéletében helybenhagyta a döntést mondván, hogy az nem sérti a vallás szabad gyakorlását. A tilalmat később Belgium, Bulgária és svájci néhány régiója is bevezette. Ezekben az országokban 150 eurót kell fizetnie a törvényt megsértőknek – írta a napilap.
 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »